Gračanica/Lakić: Sve veći interes za solarne elektrane za sopstvene potrebe

Poduzetnici su glavni pokretač svakog društva i zbog toga su sastanci s njima ne samo naša obaveza već i zadovoljstvo, jer nakon svakog razgovora dobijemo vrlo važne informacije i postignemo konkretne dogovore korisne za društvo. Na sastanku u Gračanici iskazan je interes za izgradnju dodatnih solarnih elektrana, saopćeno je iz  Federalnog ministarstva, energije, rudarstva i industrije nakon posjete delegacije Vlade FBiH Gračanici.

– Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je po tom pitanju već obavilo svoj dio posla. Donošenjem tri energetska zakona u 2023. godini osigurali smo lakše procedure i ubrzanje administrativnih procesa, i uskladili ih s propisima EU. Da bi zakoni postali operativni neophodno je da se donese preko 50 podzakonskih akata u čiju izradu je uključeno više institucija. Skoro svi ti akti su već završeni – izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Da bi došlo do realizacije, kako kaže,  moraju se još riješiti postojeće barijere i ograničenja energetskog sistema, koja za sada onemogućavaju spajanje solarnih elektrane na mrežu.

– Najveći problem predstavljaju prenosni kapaciteti koji se odnose na državnu firmu Elektroprijenos. Taj posao sad predstoji, ali je vrlo bitno da postoji budžet predviđen za izgradnju dodatnih prenosnih kapaciteta.

Zbog trenutne otkupne cijene električne energije i nedovoljnih prenosnih kapaciteta polako se gubi interes za izgradnjom solarnih elektrana, ali se povećava interes za proizvodnjom električne energije za sosptvene potrebe. I u tom segmentu je završena zakonska regulativa i svi podzakonski akti. Elektroprivreda je tehnički potpuno spremna da to provede, brojila za prosumere su spremna i za domaćinstava i za privredu. Osim toga, ministarstvo za 2025. godinu priprema program finansiranja izgradnje solarnih elektrana za sopstvene potrebe za našu privredu – kazao je ministar Lakić. 

Kako se navodi u saopćenju, bilo je riječi i o karbon taksi koja će opteretiti našu privredu u narednom periodu (CBAM).

– Ukoliko ne završimo naše obaveze ovo će biti najveći udar na naše privrednike. Zbog toga je od izuzetne važnosti da što prije donesemo državni Zakon o električnoj energiji, tržištu i prijenosu električne energije, kojim bismo uspostavili i bosanskohercegovačku berzu električne energije. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je nadležno ministarstvo od kojeg očekujemo da u vrlo kratkom roku predloži ovaj zakon. Ovo je interes svih privrednika Bosne i Hercegovine – naveo je Lakić.

(TIP)