Ćudić poručila Čavaliću: ‘Vidimo se pred radnicima, neradna nedjelja je prioritet’; Čavalić odgovorio: ‘Populistički lažete da uvodite neradnu nedjelju’

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić (Stranka za BiH) dobio je poziv Sindikata radnika u trgovini da s njihovim članicama debatuje o tome zašto se protivi neradnoj nedjelji. Tim povodom se oglasila članica Predsjedništva Naše stranke (NS) Sabina Ćudić.

“Imamo konsenzus radnica, poslodavaca i vlasti da radnice u trgovini imaju neradnu nedjelju i to je veliki društveni uspjeh za koji, prije svega, treba zahvaliti resornom ministru Amiru Hasičeviću kao izvrsnom medijatoru u procesu pregovora o neradnoj nedjelji. Međutim, zastupnik Čavalić smatra da je on taj koji im treba, kao djeci, objasniti šta jest a šta nije za njihovo dobro. Ako zaista bude toliko bahat da se odazove na debatu, na debatu ćemo se odazvati moje kolege iz Naše stranke i ja i argumentovati u korist radnica”, kazala je Ćudić.

Dodaje da nema tog novca koji može kupiti slobodan, isplaniran dan bilo s porodicom bilo samostalno, prenosi Klix.ba.

“A ako, ipak, Čavalić hoće da kaže da postoji društveno-politički interes za koji je potrebna žrtva cijele jedne grupacije, u ovom slučaju radnica u trgovini, spremna sam mu reći da je jadno svako društvo koje svoj interes bazira na žrtvi slabije plaćenih ljudi, dominantno žena i da je svako društvo svoj progres postiglo na oslobađanju upravo takvih grupacija”, zaključuje Ćudić.

Čavalić je objasnio razloge zbog kojih se protivi uvođenju neradne nedjelje koja će važiti za pojedine radnike u trgovini.

˝Od Ćudić ne očekujem populizam i neistine, već argumente. Dakle, umjesto snažnih riječi, epiteta, kvalifikacija, optužbi i stilskih figura, da nam ponudite konkretne podatke, procjene, rezultate istraživanja, tj. bilo šta konkretno. Ja razumijem da u dnevnoj politici ovo prvo često zna ostaviti mnogo snažniji utisak na glasače, ali pošto je u konkretnom slučaju riječ o odlukama i zakonima koji utječu na živote miliona ljudi u ovoj zemlji, mislim da bismo, ako smo ozbiljni i odgovorni pred građanima koji su nas birali, barem taj dio trebali poštedjeti populizma i nepromišljenih poteza˝, istakao je Čavalić.

Zamolio je Ćudić da objasni radnicima u ovoj zemlji o kakvoj ‘neradnoj nedjelji’ priča?

˝Ko će odgovorati za to što direktno lažete našim radnicama i dajte lažnu nadu njihovim porodicama? Da je zaista riječ o “neradnoj nedjelji”, onda bi to riješili preko Zakona o radu, ne preko Zakona o unutrašnjoj trgovini. To bi vrijedilo za sve radnice i radnike. Ovako, nudite prijedlog koji se odnosi samo na neke prodajne objekte, a ne radnice˝, kazao je Čavalić i dodao: ˝Naglašavam, ne zabranjujete rad nedjeljom. Nedjeljom će radnice čistiti, skladištiti, popisivati, dostavljati, dok će one radnice u pekarama, na benzinskim pumpama, dragstorima 24, cvjećarama i brojnim drugim objektima koji su izuzeti, dodatno raditi zbog povećane potražnje koja će biti prebačena u njihove objekte. Da ne spominjem da će i naše radnice u ugostiteljstvu, u kladionicama, i svim drugim oblastima raditi bez problema. Dakle, još jednom da ponovim: Vi ne uvodite neradnu nedjelju, jer ministar Hasičević nema ni ovlasti da predloži takav zakon koji je pod ustavnom nadležnosti Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, uopće˝.

Prema njegovim riječima, Ćudić može i objasniti zašto veliki trgovinski lanci lobiraju za ovu mjeru, naročito u jeku dolaska inostrane konkurencije.

˝Ako im je toliko stalo da im radnici imaju slobodnu nedjelju, zašto naprosto ne donesu odluku da se u njihovim objektima ne radi nedjeljom, kao što su mnoge kompanije iz drugih oblasti već odavno učinile? Svaka im čast na tome. Zašto je potrebno lobiranje preko pogrešnog ministarstva da se rad zabranjuje i maloj konkurenciji? Bilo bi dobro čuti i objašnjenje zašto pokušavate prepisati patrijahalne politike Jaroslava Kačinskog i Viktor Orbana, a koje su europski liberali vrlo brzo zaustavili, kao i da navedete da li bilo gdje u Europi postoji još ijedna liberalna stranka koja nudi ovakve politike? Navedite nam i EU prakse po ovom pitanju, konkretno Europskog suda pravde˝, naglasi je.

Pozvao je Ćudić da ne slijedi retrogardne politike koje su podvala i da se okrene konkretnim rješenjima za radnike.

˝Iskoristite vašu energiju i utjecaj da omogućite veće plate radnicama kroz usvajanje fiskalnih reformi. Ako vam je zaista stalo do prava radnika, umjesto predlaganja zakone koje će potrebu za njihovom radnom snagom sa 30 smanjiti na 26 dana mjesečno i time doprinijeti i smanjenju njihovih nadnica i pregovaračke moći (zastupnice Ćudić, u pitanju je čista matematika), pozivamo Vas da kao zastupnici zajedno radimo na zakonskim rješenjima kojima će se omogućiti plaćanje prekovremenog rada u trgovinama i osigurati da radnice imaju 2 dana slobodno kako propisuje Zakon o radu, a ne da ih lažno fisksirate na 1 dan u sedmici dajući im lažnu nadu. Pomozite mi da zaustavimo praksu da radnice na kasi nemaju adekvatnu stolicu, a da radnice na trafikama nemaju toalet. Znam da su za vas sve ovo banalnosti koje ne zahtijevaju ni ozbiljno istraživanje i da se Vi bavite višom politikom ili se barem predstavljate da to radite. Ali molim Vas, do 50% naših radnika prima neto platu oko 1.000 KM. Uslovi rada su katastrofalni i radnice naročito su sve češće žrtve mobinga na poslu. Nešto što vi lažno podvaljujete kao ‘neradna nedjelja’ neće zaustaviti njihove probleme, jer ništa od navedenog ne rješava, već će ih vjerovatno pogoršati, a što pokazuju primjeri Bijeljine, Mostara, Sanskog Mosta, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Poljske itd.˝, mišljenja je Čavalić.

Jeftini populizam i politički poeni budu i prođu, ovdje govorimo o životima radnika i njima ništa ne znači to što će te vi lažno proglasiti da je “neradna nedjelja” na 51 posto teritorije Bosne i Hercegovine te na tome pokušati ostvariti jeftine političke poene, navodi zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

˝Sutra će se probuditi u istoj radničkoj realnosti i shvatiti da je to samo bila još jedna od Vaših objava na društvenim mrežama. Od toga radnici nemaju ništa. Na kraju, bit će mi zadovoljstvo da s Vama podijelim svoje znanje o ekonomiji i budite uvjereni da se izuzetno radujem debati˝, zaključio je Čavalić.

(TIP/Foto: Ilustracija)

Komentar

  • Alienist says:

    Čudićka (who is you?) sanja da živi u Norveškoj ili Luxemburgu.

Komentari su zatvoreni.