Bolivijska policija uhapsila generala zbog pokušaja državnog udara

Predsjednik Bolivije Luis Arce smijenio je čelnika bolivijskih oružanih snaga generala Juana Josea Zunigu optuživši ga za pokušaj državnog udara, te su ga vlasti uhapsile, objavila je državna televizija.

Zuniga je uhapšen i prisiljen ući u policijsko vozilo dok je razgovarao s novinarima ispred kasarne.

“Uhapšeni ste, generale”, rekao mu je ministar unutrašnjih poslova, Johnny Aguilera.

Za sada se ne zna gdje je odveden Zuniga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je vojska pod komandom Zunige izvela na centralni gradski trg u La Pazu oklopna vozila i vojnike u pokušaju državnog udara i upada u predsjedničku palatu.

Regionalni i međunarodni čelnici osudili su pokušaj državnog udara, pozivajući na poštovanje demokratije i legitimno izabrane vlasti.

U predsjedničkoj palati zakletvu je pred predsjednikom države istovremeno položio novi šef oružanih snaga Jose Wilson Sanchez, koji je pozvao na obnovu reda i mira.

Napetosti u Boliviji rastu uoči opštih izbora 2025., a ljevičarski bivši predsjednik Evo Morales planira da se kandiduje protiv svog bivšeg saveznika Arcea, potaknuvši veliki rascjep u vladajućoj socijalističkoj stranci i političku neizvjesnost.

Mnogi ne žele povratak Moralesa, koji je vladao od 2006. do 2019. godine, kada je svrgnut u velikim protestima i zamijenjen privremenom konzervativnom vladom.

Arce je potom pobijedio na izborima 2020. Zuniga je nedavno rekao da se Morales ne bi trebao vratiti kao predsjednik i zaprijetio da će ga blokirati ako to pokuša, što je navelo Arcea da smijeni Zunigu sa dužnosti.

Prije napada na predsjedničku palatu, Zuniga se obratio novinarima na trgu i naveo rastući bijes u zemlji, koja se bori sa ekonomskim padom, sa iscrpljenim rezervama centralne banke i pritiskom na bolivijsku valutu, dok je izvoz gasa presušio. Pozvao je i na promjenu vlade.

“Prestanite da uništavate, prestanite da osiromašujete našu zemlju, prestanite da ponižavate našu vojsku”, rekao je, okružen vojnicima, insistirajući na tome da akciju koja je preduzeta podržava javnost.

I konzervativni politički oponenti vladajućih osudili su tu vojnu akciju, među njima i bivša predsjednica Jeanine Anez, koja je od 2022. u zatvoru.

“U potpunosti odbacujem mobilizaciju vojske na Trgu Murillo i pokušaj razaranja ustavnog poretka”, napisala je na mreži X. “Stranka MAS sa Arceom i Evom mora biti maknuta na izborima 2025. Mi Bolivijci ćemo braniti demokratiju”, dodala je.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: EPA/Fena)