Univerzitetska biblioteka bit će srce Kampusa UNSA

Projekt izgradnje univerzitetske biblioteke u Kampusu UNSA predstavlja jedan od kapitalnih poduhvata u Kantonu Sarajevo i najznačajnijih poslijeratnih investicija u univerzitetsku infrastrukturu u Bosni i Hercegovini.

– Ta biblioteka, zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, bit će moderna ustanova koja će značajno unaprijediti uslove za rad i učenje studenata i profesora Univerziteta u Sarajevu – poručio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, tokom posjete gradilištu.

Univerzitetska biblioteka, čija je izgradnja započela u decembru prošle godine, bit će srce modernog Kampusa u Sarajevu. Osim savremenih univerzitetskih objekata, sadržavat će i sportske, kulturne i druge društvene sadržaje namjenjene studentima. Taj ambiciozni plan ima za cilj pozicioniranje Sarajeva kao regionalnog univerzitetskog grada, stvarajući urbani prostor koji će biti ponos ne samo Sarajeva, već i cijele Bosne i Hercegovine.

– Višegodišnja blokada izgradnje biblioteke nije nas spriječila da budemo uporni i istrajni u ideji da Univerzitetu u Sarajevu obezbijedimo savremeni centar za obrazovanje i istraživanje. Zbog toga sam posebno radostan da kvaliteta i dinamika radova teče po planu – istakao je Uk.

Projekt izgradnje univerzitetske biblioteke ističe važnost međunarodne saradnje i podrške u postizanju zajedničkih ciljeva u oblasti obrazovanja i razvoja. Biblioteka će postati najvidljiviji most prijateljstva između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine, osiguravajući trajnu vezu i partnerstvo u budućnosti.

– Plan Kantona Sarajevo je osigurati sredstva i za što brži nastavak izgradnje ostalih segmenata budućeg kampusa. Time bi studentima osigurali sve potrebne resurse i sadržaje na jednom mjestu, a integriranim pristupom dodatno poboljšali kvalitetu studentskog života i akademskog iskustva – saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(TIP/Izvor: Fena)