FUP: Pronađeno više od 70 kg droge, slobode lišene četiri osobe

Policijski službenici Federalne uprave policije, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga su 25. i 26. juna  u sklopu višemjesečne istrage kodnog naziva „Rapid“ poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Konjica s ciljem sprečavanja proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge. Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po Naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu izvršeno je više pretresa lica, objekata i motornih vozila, a vezano za dokumentovanje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ , saopćeno je iz Federalne uprave policije.

U sklopu navedenih aktivnosti, slobode su lišena lica inicijala A.V, (1991) iz Sarajeva, M.M. (1996) iz Sarajeva, O.Č (1992) iz Konjica i Z.N. (1984) iz Istočnog Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje navedenog krivičng djela, kojom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto cca sedamdesetčetiri (74) kilograma opojne droge Amfetamin, cca dvanaest (12) litara Amfetaminskog ulja, cca jedan (1) kilogram Amfetamin crystal-ice, devet (9) pvc pakovanja sa više stotina tableta (ectasy), vatreno oružje i municija, više telefonskih aparata i SIM kartica, vaga za precizno vaganje, folije i drugi pribor za proizvodnju i pakovanje opojne droge. U predhodnom periodu kod saradnika predmetne organizovane kriminalne grupe pronađeno je i privremeno oduzeto cca osam (8) kilograma opojne droge Amfetamin.

Navedene osobe se sumnjiče da su na području Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-Dobojskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, neovlašteno proizvodili i nabavljali opojnu drogu Amfetamin koju su u iznamljenom stanu proizvodili, pripremali i pakovali radi daljnjeg stavljanja u promet trećim licima, te su prilikom pretresanja  pronađeni i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

U radnjama dokumentovanja izvršenja krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ doprinos  su dali  službenici Obavještajno sigurnosne agecije Bosne i Hercegovine, te policijski službenici Ministrastva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Zeničko-Dobojskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministrastva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Predmetne osobe su kriminalistički obrađene i predate u daljnju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koje će odlučivati o daljnjem statusu, saopćeno je.

(TIP/Izvor: Fena)