Delić potpisao sporazume s federalnim ustanovama socijalnog zbrinjavanja ukupne vrijednosti dva miliona KM

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je danas sporazume s direktorima ustanova socijalnog zbrinjavanja kojima je osnivač Vlada Federacije BiH ukupne vrijednosti dva miliona KM.

Kako je istakao ministar Delić tokom današnjeg potpisivanja sporazuma riječ je o Programu pomoći ustanovama za zbrinjavanje na nivou Federacije BiH kroz sufinansiranje troškova njihovog rada i poslovanja s ciljem prevazilaženja izazova poslovanja nastalih usljed nedostatka prihoda  od vlastite djelatnosti ovih ustanova, a kako bi se omogućilo kvalitetno pružanje socijalnih usluga korisnicima ovih ustanova. 

Od ukupno dva miliona KM iz ovog Programa podrške 1.366.253,00 KM dodijeljeno je Ustanovi za socijalno zbrinjavanje, odgoj i obrazovanje – Sarajevo za nesmetano obavljanje redovnih poslova i aktivnosti, dok je preostalih 633.747,00 KM raspoređeno, shodno općim i posebnim kriterijima ovog Programa ustanovama za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu Bakovići, Drin, Ljubuški i Pazarić. 

Navedenim se sredstvima nastoji pružiti podrška redovnom funkcioniranju federalnih ustanova socijalne zaštite kroz sufinansiranje troškova njihovog rada i poslovanja, koja bi se u tom pogledu realizirala kao sufinansiranje njihovih izdataka za energente tokom 2024. godine, saopćeno je iz Delićevog kabineta.

(TIP/Izvor: Fena)