Priprema se novi tender za nabavku linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla

Komisija za javne nabavke Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla intenzivno radi na pripremanju novog tendera za nabavku lineralnog akceletora koji u ovom kliničkom centru ne radi od februara 2023. godine, potvrđeno je za Faktor iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Dok se ne kupi novi lineralni akcelerator onkološki pacijenti prisiljeni su na radioterapije (zračenje) ići u Zenicu, Sarajevo i Mostar i sami plaćati troškove prijevoza kao i smještaja.

– Vlada Tuzlanskog kantona je i odobrila sredstva za nabavku linearnog akceleratora koja je provođena putem Komisije za javnu nabavku, formirane od rukovodstva Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. Iz određenih razloga do sada taj postupak javne nabavke nije okončan jer je na isti ulagana žalba te je Ured za razmatranje žalbi dva puta poništio postupak javne nabavke linearnog akceleratora i u svom rješenju naveo razloge za poništenje.

Nakon drugog poništenja reakcija Vlade Tuzlanskog kantona je bila da se Komisija za javne nabavke UKC-a transformira na način da se kao članovi komisije imenuju i predstavnici Vlade TK, stručnjaci za javne nabavke i vanjski član za kojeg je procijenjeno da ima potrebna znanje i iskustvo za tu vrstu javne nabavke.

Prema informacijama koje imamo, navedena komisija intenzivno radi na pripremanju novog tendera i otpočinjanje novog postupka javne nabavke – rečeno nam je u Vladi TK.

Dodaju kako se narednih dana očekuje i objavljivanje tendera za nabavku linearnog akceleratora.

Upitali smo zašto Vlada TK ne nabavi, kupi linearni akcelerator.

– Ističemo da je jedini način nabavke, postupak predviđen Zakonom o javnim nabavkama – kazali su nam.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

Komentar

Komentari su zatvoreni.