Ambasador Italije posjetio gradonačelnika Tuzle: Naglašena važnost daljeg jačanja veza

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, u ponedjeljak je u Gradskoj upravi Tuzle ugostio Nj.E. Marca di Ruzzu, ambasadora Italije u BiH. Tokom sastanka, obostrano je naglašena važnost daljeg jačanja veza između Tuzle i Italije, naročito u oblastima kulture i digitalizacije javne uprave. Razgovaralo se o zajedničkim projektima koji su već u toku, kao i o podršci Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Tokom sastanka istaknuta je želja za jačanjem saradnje između umjetničkih udruženja i ustanova kulture Tuzle i Italije, posebno kada je riječ o projektima, izložbama i festivalima koji promovišu kulturu i umjetnost.

Posjeta Nj.E. Marca di Ruzza organizovana je u sklopu održavanja manifestacije “Dani italijanskog filma u BiH 2024. godine”, a Grad Tuzla, prepoznajući bogatu kulturnu baštinu Italije, redovni je domaćin ove manifestacije u Tuzli. Ambasada Italije u BiH sinoć je priredila prikazivanje italijanskog filma “Komandant” u CineStaru Tuzla, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Lugavić i ambasador di Ruzza te su tom prilikom uputili pozdravne riječi prisutnima.

Sastanak je protekao u pozitivnoj atmosferi uz obostrano zadovoljstvo i želje za nastavak uspješne saradnje.

(TIP)