U TK uništeni usjevi, poljoprivrednici pred velikim gubicima

Nevrijeme je u Tuzlanskom kantonu utjecalo na poljoprivrednike kojima je izvor zarade i mukotrpan rad mjesecima, za nekoliko minuta bio potpuno uništen.

Ljudi su najviše prijavljivali štete na plastenicima i automobilima, navode iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

Porodica Hotić koja se od 2005. godine bavi plasteničkom proizvodnjom pretrpjela je velike štete uzrokovane gradom koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu. Naime, grad veličine jabuke uništio im je 20 plastenika koji mogu izdržati do zime, a nakon toga se moraju zamijeniti.

„Jedan plastenik oko 500 maraka košta, znači kad uzmete radove i troškove ajmo reći 600 KM za jedan, puta 20, znači 12 hiljada će nas koštati samo zamjena”, objašnjava poljoprivrednik Sulejman Hotić.

Samo nekoliko gradova i opština na području Tuzlanskog kantona ima sistem protivgradne zaštite, a ovakve vremenske neprilike najviše štete nanose upravo poljoprivrednicima. Razlog je manjak finansija, kažu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

„Ovisno o  raspoloživosti sredstava, mi proširujemo, tako da nadam se da će u narednom periodu svi gradovi i opštine koji nisu pokriveni, biti opremljeni“, naveo je Samid Šarac, zamjenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Porodica Hotić je u dva navrata pretrpjela štete zbog vremenskih neprilika te nikada nisu dobili finansijsku podršku, iako su predavali zahtjev nadležnim organima. Poučeni iskustvima, ni ovaj put ne očekuju nikakvu pomoć vlasti. Iz Ministarstva pozivaju poljoprivrednike da prijave štetu, a hoće li biti osigurana finansijska pomoć, bit će poznato u narednom periodu.

„Naši poljoprivredni proizvođači se rijetko opredjeljuju za osiguranje usjeva od vanrednih prilika, ali i to je jedan vid moguće nadoknade štete“, dodaje Šarac.

Iz Ministarstva kažu da su u prethodnim godinama poljoprivrednicima nadoknadili štetu, ali da  za novu vremensku nepogodu i posljedice još nemaju informacije.

(TIP/Izvor: federalna.ba)