Foto: U Sarajevu održana Bh. povorka ponosa pod sloganom ‘Volim da se ne bojim’

Učesnici “Bh. povorka ponosa 2024.” nakon šetnje ulicama Sarajeva stigli su na Trg Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta gdje će, kako je najavljeno, biti izveden dvosatni program.

Učesnici povorke, koja se održava pod sloganom “Volim da se ne bojim”, počeli su se danas okupljati od 16 sati kod Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, odakle su i krenuli u šetnju. Na transparentima koje su nosili mogle su se vidjeti poruke: “Sila nije snaga”,”Naša ljubav nije grijeh”, “Mir”, “Volim da se ne bojim” i “Queers for Palestine”.

– Bh. povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu – poručili su organizatori uoči manifestacije.

Iz organizacionog odbora ističu da se ovogodišnji moto odnosi na nasilje i da žele približiti široj društvenoj zajednici ono što pripadnici LGBT zajednice trpe u svakodnevnom životu usljed diskriminacije zbog različite seksualne orijentacije. Ističu da su oni opredijeljeni protiv svake vrste nasilja. 

– Pridružujemo se svim prajdovima koji su stali u solidarnost sa palestinskim otporom i šaljemo jasnu poruku protiv rata i opresije. Među ključnim principima našeg kolektiva i pokreta su solidarnost, antifašizam i antimilitarizam – poručili su organizatori.

Pojedinci iz vladinog i civilnog sektora su ličnim prisustvom manifestaciji podržali poruke o toleranciji i poštivanju ljudskih prava za sve.

Zbog pete po redu „Bh. povorke ponosa“, u Sarajevu je danas izmijenjen režim saobraćaja, kao i javnog gradskog prijevoza, a pojačano je i prisustvo policije.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Amer Kajmović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.