Donosimo vam recepte za super hladne napitke

Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka, kao što je limunada, i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode…

Limunada je klasik, ali je pregršt izbora kad je riječ o čajevima, sokovima i aromatiziranoj vodi. Dodatkom svježeg bilja sokovima od limuna, naranče i grejpa možete dobiti odličan osvježavajući napitak. Sa sokovima od agruma najbolje se slažu bosiljak, metvica, matičnjak, a u manjim količinama i majčina dušica. Ovo bilje možete napitku dodati prije posluživanja, izmiksati ga u blenderu s odabranim voćem ili od njih pripremiti jednostavni šećerni sirup koji se dodaje napicima kao zaslađivač.

U domaće ledene koktele možete uključiti i dobro ohlađene čajeve, poput zelenog i crnih te biljnih čajeva od metvice i hibiskusa. Najlakše je ipak bilje preliti hladnom vodom, ostaviti da odstoji jedan dan u hladnjaku, dodati malo limuna i piti kao aromatiziranu vodu.

Jedite češće male i što više tekuće obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Odličan izbor su hladne juhice. Za njih birajte ljetne namirnice. Rajčica, krastavac, paprika, zeleno lisnato povrće, lubenica, dinja i breskva bogati su vodom, vitaminima i mineralima i time čine idealan ljetni obrok. 

1. Napitak od limete i krastavaca

sastojci: 7 dl mineralne vode, 1/4 šalice svježeg soka limete, tanko narezani svježi krastavac

PRIPREMA: U staklenom vrču pomiješajte mineralnu vodu, limetin sok i krastavac. Poslužite s ledom.

2. Limunada s bosiljkom

sastojci: šalica šećera, šalica svježih listova bosiljka i još malo za ukrašavanje, 8 šalica limunade, 1 i 1/2 šalice vode

PRIPREMA: U lončiću na najmanjoj vatri zakuhajte vodu i šećer. Kuhajte bez miješanja dok se šećer ne rastopi, a mješavina malo zgusne, oko pet minuta. Maknite s vatre, dodajte bosiljak i ohladite do sobne temperature. Procijedite u staklenku i dodajte 2-3 žlice sirupa u svaku čašu te nadopunite limunadom. Ukrasite bosiljkom. Ostatak sirupa možete čuvati u hladnjaku do dva tjedna.

3. Osvježavajuća lubenica

sastojci: 4 šalice komadića lubenice (bez koštica), 1 i 1/2 šalice limunade, 1/2 šalice svježe metvice

PRIPREMA: U mikseru pomiješajte lubenicu i limunadu. Ocijedite ako želite. Umiješajte metvicu i poslužite s ledom.

4. Ledena borovnica

sastojci: 1 i 1/2 šalice borovnica, šalica limunade, 1/2 šalice svježih listova metvice i malo za ukrašavanje, 1/4 šalice šećera u prahu

PRIPREMA: U mikseru izmiješajte borovnice, limunadu, metvicu, šećer i 3 šalice leda dok ne dobijete glatku smjesu. Ukrasite grančicama metvice.

5. Napitak s breskvom, limunom i mentom

sastojci: 4 breskve narezane na kriške, sok od 2 limuna, 1 limun narezan na komadiće, šaka svježih listova mente, 2 žlice meda, 1,5 litara vode

PRIPREMA: Ogulite i izrežite breskve na kriške, prelijte ih limunovim sokom i medom i ostavite da odstoje. Izrežite limun na komade, dodajte u stakleni vrč, dodajte vodi, svježe listove mente i komadiće breskve. Ohladite u hladnjaku i poslužite, piše 24sata.hr.

(TIP/Foto: 123RF)