Danas predstavljanje teksta novog zakona o šumama u FBiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas će u Sarajevu, s ciljem predstavljanja teksta novog zakona o šumamam u Federaciji BiH, održati konferenciju „Zakonski okvir za očuvanje šuma: Izazovi i perspektive“.

– Zakonske regulative koje se odnose na šumarstvo trenutno su na različitim nivoima vlasti, što stvara konfuziju i administrativne prepreke. Zbog nepostojanja federalnog zakona, Federacija nema alata riješiti brojne probleme poput bespravne sječe, nepoštivanja planiranog i obaveznog ulaganja u pošumljavanje, te nemogućnost usvajanja Šumarskog programa Federacije BiH, a zbog čega ne možemo pristupiti finansijskim sredstvima iz različitih EU fondova – istaknuli su iz Federalnog ministarstva.

Ove i druge izmjene riješene su u predloženom tekstu novog zakona koji bi uskoro trebao biti razmatran na sjednici Vlade Federacije BiH, a potom i u Parlamentu Federacije BiH.

Resorno federalno ministarstvo pristupilo je izradi teksta zakona, te završilo proces obrade pristiglih prijedloga i komentara u okviru organizirane javne rasprave. Prezentacija novog teksta zakona bit će održano u okviru konferencije kojoj će prisustvovati brojni zvaničnici. 

Na konferenciji je predviđeno prisustvo više od 80 učesnika iz izvršne i zakonodavne vlasti, federalnih i kantonalnih uprava za šumarstvo, privrede, nevladinog sektora i akademske zajednice.

Prisutnima će se obratiti predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić – najavljeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(TIP/Izvor: Fena/Foto Ilustracija)