Potpisan sporazum o izgradnji viznog kapaciteta u BiH

Vlasti Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske potpisale su danas sporazum o provedbi projekta izgradnje viznog kapaciteta, koji će pomoći usklađivanju viznog procesa BiH sa pravnom tečevinom Evropske unije, odnosno Schengena.

U tom kontekstu u Sarajevu je danas održan sastanak na visokom nivou delegacija BiH i Švedske. Sastanku u zgradi Parlamentarne skuštine BiH prisustvovali su ministar sigurnosti Nenad Nešić, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlof i ambasador za migracije i povratak Ministarstva v poslova Švedske Jorgen Lindstrom.

Delegacije Švedske agencije za migracije i Ministarstva sigurnosti BiH potpisale su sporazuma o partnerstvu koji se odnosi na Projekt izgradnje viznog kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Sporazum su potpisati ministar sigurnosti BiH i direktor Odjela za planiranje Švedske agencije za migracije.

Ministri Konaković i Nešić i švedska ambasadorica Lagerlof potpisali su i zajedničku izjavu, a potom su se obratili i novinarima.

“U Ministarstvu vanjskih poslova imamo dva važna izazova. Jedan je da ispunimo svoje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usklađujemo stavove BiH u krucijalnim pitanjima za EU, a Evropska unija poseban akcenat stavlja na usklađivanje naših viznih politika sa evropskim. Napravili smo značajne iskorake i samo Sjeverna Mekedonija ima bolje rezultate u toj oblasti od nas u regiji“, kazao je Konaković.

Kazao je da BiH nije uskladila viznu politiku s EU-om u pogledu na još pet država, a to su Kina, Rusija, Turkiye, Kuvajt i Katar te dodao da vlasti BiH vode računa da ne povrijede bh. ekonomske interese jer veliki broj turista i poslovnih ljudi dolazi iz tih zemalja.

“Drugo važno pitanje je pitanje ilegalnih migranata, nešto što pogađa sigurnosni sistem i ekonomiju BiH. Ta tema je važna zbog uslova Evropske unije, ali i zbog sigurnosti naših građana i naše ekonomije. U oba ova procesa je značajan ovaj dogovor koji nam omogućava da se lakše, tehnički brže i funkcionalnije dolazi do provjera identiteta“, kazao je Konaković.

– Punopravno članstvo do 2030. –

Ministar Nešić također je istakao važnost današnjeg potpisivanja sporazuma o projektu izgradnje viznog kapaciteta za BiH kao zemlju Zapadnog Balkana i tranzitne rute za migrante koji žele ući u EU.

“Tokom posljednjih godina BiH je kao i ostatak regiona iskusila pojačan pritisak migracionih tokova iz trećih zemalja. U našoj želji da postanemo punopravna članica Evropske unije, BiH se nalazi na prekretnici u pogledu upravljanja ovim izazovima. Ja često naglašavam da smo na ovim poslovima već pokazali i dokazali da pripadamo Evropskoj uniji“, kazao je Nešić.

Ističući kako projekat o kojem je danas potpisan sporazum ima za cilj povećanje kapaciteta BiH i harmonizaciju viznog procesa u skladu s evropskim standardima, Nešić je dodao da će to pomoći i boljoj kontroli granica i borbi protiv ilegalnih migracija.

“Fokusiraćemo se na usklađivanje naših viznih politika sa evropskim standardima. Međutim, moram naglasiti da postoje unutrašnje specifičnosti kao i legitimni politički razlozi konstitutivnih naroda da vizna politika ne bude u potpunosti podudarna sa zahtjevima iz Brisela. To ne znači da olako shvatamo sigurnosne razloge. Sa EU moramo raditi da osmislimo niz mjera koji će pomoći njihovoj sigurnosti u slučajevima kada je vizna harmonizacija nemoguća, naime, tri su zemlje oko kojih se ne možemo dogovoriti, a to su Kina, Rusija i Turkiye“, kazao je Nešić.

Dodao je da je aktuelni saziv Vijeća ministara pokazao opredijeljenost za evropske integracije i da očekuje od evropskih partnera da pomognu da BiH postane punopravna članica Evropske unije najkasnije do 2030. godine.

“Smatram da do te 2030. godine imamo načina da budemo strpljivi, ali poslije toga se bojim da ću i sam postati euroskeptik“, poručio je Nešić.

– Važan korak, slijedi još važnija implementacija –

Švedska ambasadorica u BiH Lagerlof naglasila je da ovo jeste još jedan važan iskorak u postojećoj saradnji Švedske i BiH i da je to prirodan slijed s obzirom na izuzetno snažne bilateralne veze.

“Švedska vlada podržava evropski put BiH, a s ovim projektom produbljujemo našu saradnju na pitanjima upravljanja migracijama“, kazala je Lagerlof.

Zahvalivši resornim vlastima BiH na ovoj saradnji, Lagerlof je kazala da slijedi još važnija implementacija danas potpisanih dogovora.

“Mislim da možemo sa sigurnošću reći da je ovo situacija u kojoj su svi na dobitku, odnosno i Švedska i EU i BiH jer su nam migracije prioritet i vjerujem da ćemo svi imati koristi od ovog projekta koji će također doprinijeti u napretku u jednoj oblasti politike. Vjerujem da možemo nastaviti korak po korak i pomoći BiH na njenom evropskom putu sve do te 2030. godine, a i nakon toga. Vi ćete voditi, a mi ćemo nastaviti da pružamo podršku“, poručila je Lagerlof.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)