Gradonačelnik Tuzle i direktor JP Ceste FBiH održali operativni sastanak o unapređenju cestovne infrastrukture u Tuzli

U prostorijama Gradske uprave Tuzle održan je operativni sastanak gradonačelnika dr. sc. Zijada Lugavića, sa saradnicima i direktora JP Ceste Federacije BiH, Ljube Pravdića, i članova Uprave. Sastanku je prisustvovao i potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Slađan Ilić, a nastavak je prethodnih razgovora održanih u Vladi Federacije BiH s fokusom na realizaciju ključnih cestovnih projekata od velikog značaja za Tuzlu.

Gradonačelnik Lugavić je istaknuo važnost ovog sastanka, naglasivši zahvalnost direktoru Pravdiću i njegovom timu na podršci i razumijevanju. “Ovo je prvi put da imamo ovako otvoren i konstruktivan sastanak. Razgovarali smo o sedam do osam ključnih tačaka, s posebnim naglaskom na produžetak južne saobraćajnice. Definirali smo konkretne korake kako bismo što prije započeli proces eksproprijacije. Očekujemo da ćemo vrlo brzo pribaviti sva potrebna akta za dobivanje saglasnosti i proglašenje javnog interesa od strane nadležnih institucija. Ceste Federacije su osigurale sredstva za ovaj projekt, što će biti historijski korak za grad Tuzlu nakon 40 godina,” izjavio je gradonačelnik Lugavić.

Osim produžetka južne saobraćajnice, razgovarano je o izgradnji privremenog kružnog toka na Brčanskoj Malti, što će značajno poboljšati protok saobraćaja. Također, dogovoreni su koraci za završetak kružnog toka u Bukinju, koji već deset godina stoji nedovršen. Očekuje se da će ovih dana biti otvorene pristigle ponude, nakon čega će započeti završetak projekta.

Planirano je i hortikulturno uređenje i dodatno osvjetljenje kružnih tokova kod Siporeksa i Bukinja, čime će ulaz u grad biti estetski poboljšan i funkcionalniji. Što se tiče petlje Šićki Brod, trenutno se čeka procjena sudskog vještaka nakon vraćene žalbe, a Ceste Federacije će osigurati sredstva za nastavak projekta.

Direktor Pravdić ističući da je današnji sastanak veoma uspješan, naglasivši da je jedan od mnogih koji će se održati kako bi zajednički rješavali sve ključne projekte na zadovoljstvo svih građana i sudionika u prometu, kazao je: “Promptno ćemo djelovati i pokušat ćemo da sve ove projekte koji su gorući i koji su bitni, evo kad pričamo sada o Tuzli konkretno, da skupa rješavamo na zadovoljstvo svih nas i učesnika u prometu. Ističući važnost kontinuirane saradnje između lokalne zajednice i JP Ceste Federacije BiH, kazao je: “Na području Tuzlanskog kantona upravljamo s ukupno 290 km magistralnih cesta, što čini oko 11,6% ukupne cestovne infrastrukture u Federaciji BiH. Prometne izazove unutar Tuzle, s prosječnim godišnjim dnevnim prometom od oko 25.000 vozila, moramo rješavati zajedničkim naporima kako bismo osigurali maksimalnu sigurnost svih sudionika u prometu.”

“Dodatno, Vlada Federacije BiH finansira projekte poput izgradnje kružnog toka Mlake na cesti M18 i izgradnje ceste Šićki Brod – Đurđevik, koja je u zaostatku zbog dugotrajnih postupaka javnih nabavki i žalbi. Iako se suočavamo s izazovima, nastavljamo s naporima da završimo obilaznicu Živinica i druge prioritetne projekte,” istakao je direktor Pravdić.

Gradonačelnik Lugavić i direktor Pravdić dogovorili su dalju saradnju i zajedničke korake kako bi se unaprijedila cestovna infrastruktura i kvalitet života građana Tuzle.

(TIP)