Počinje suđenje Hadžibajriću i ostalima, tužilac najavio petosatno čitanje optužnice

U Kantonalnom sudu u Sarajevo za danas je zakazan početak glavnog pretresa u predmetu Ibrahim Hadžibajrić i ostali.

Za danas je predviđeno čitanje optužnice, a kako je ranije najavio tužilac Samir Selimović, Tužilaštvu će trebati najmanje pet sati samo za to. Ročište će biti nastavljeno i sutra iznošenjem uvodnih riječi. 

Vrijeme potrebno za izvođenje dokaza Tužilaštva, s obzirom na veliki broj svjedoka i vještaka, kazao je Selimović, procijenjeno je na 330 sati, od čega će im oko 15 sati trebati za izvođenje presretnutih razgovora i razgovora sa Sky aplikacije.

Danas je istaknuto i da nema zaštićenih svjedoka, niti onih iz inostranstva.

Kantonalni sud krajem aprila potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS koja Hadžibajrića, njegovog sina Seida, te Elmedina Karišika, Almu Destanović, Fahrudina Novaliju i firmu Plaza Group tereti zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Firma Plaza Group Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Kako se moglo čuti na prošlom ročištu, Karišik i Destanović podnijeli su inicijativu za pregovore s Tužilaštvom o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: Fena/Amer Kajmović)