Listing a place stretches past simply displaying a sale sign. Hiring a qualified expert can streamline the task, guaranteeing a…
Za ovaj sočni čokoladni kolač sa sirom i višnjama svi traže recept
![](https://tip.ba/wp-content/uploads/2024/06/7d8d783d-aa38-4159-821c-b0fe8caf9114.jpg)
Pronašli smo još jedan hit recept, a riječ je o sočnom brownieju s krem sirom i višnjama Lidije Vulić-Ćurić. Baš svi su za ovaj kolač tražili recept pa ga je autorica i podijelila, a mi ga donosimo u nastavku.
Za biskvit će vam od sastojaka biti potrebno:
- 130 g maslaca
- 150 g čokolade
- 140 g džema od višanja
- 150 g smeđeg šećera
- 50 g kakaa
- 80 g glatkog brašna
- pola praška za pecivo
- 3 jaja.
Na pari otopite maslac i čokoladu pa dodajte džem i šećer. Na kraju u tu smjesu prosijte brašno s praškom za pecivo i kakaom. Jaja lagano izradite mikserom pa ih dodajte u smjesu od čokolade. Zatim krenite na pripremu kreme, a u međuvremenu pripremite i višnje koje ćete dodati u kolač.
![](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/4f05f6bd-c59b-4fee-ac27-e44a6cc1db32.jpg?width=765)
Za kremu od sira pripremite:
- 250 g mascarponea ili nekog drugog krem sira
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 2 žlice gustina.
Sve sastojke za kremu pomiješajte, a zatim u kalup za pečenje obložen papirom izlijte jednu trećinu smjese za biskvit, po njoj rasporedite pola kreme od sira, a zatim na kremu od sira složite i višnje i lagano ih utisnite. Ponovite postupak s drugom trećinom smjese za biskvit, drugom polovicom kreme od sira i preostalim višnjama i na kraju dodajte zadnji sloj tamne smjese za biskvit.
Na samom kraju na kolač možete posuti krupno mljevene lješnjake, a pecite ga 40 do 45 minuta na 180 stupnjeva. Kada se ispeče, ohladite ga, narežite na kocke i na svaku kocku stavite po jednu višnju, prenosi Index.hr.
(TIP/Foto: Lidija Vulić-Ćurić)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.