‘‘Thrift‘‘ manija: U BiH uvezeno preko dva miliona artikala polovne odječe

Tržište polovne odjeće u Bosni i Hercegovini bilježi značajan porast popularnosti među građanima, što potvrđuju najnoviji podaci o uvozu ovih proizvoda. U prvih pet mjeseci ove godine, u BiH je uvezeno 2.581.836 kilograma korištene odjeće i tekstilnih proizvoda, ukupne vrijednosti 6.621.928 maraka. Ovaj iznos predstavlja značajan porast u odnosu na isti period prošle godine, što ukazuje na sve veću sklonost potrošača prema kupovini polovne odjeće.

Prema izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvoz polovne odjeće već je nadmašio polovinu ukupnog uvoza iz prethodne godine samo u prvih pet mjeseci 2024. godine. Prošle godine je tokom cijele godine uvezeno nešto više od pet tona odjeće, čija je vrijednost iznosila oko 13 miliona maraka. Ovi podaci jasno ukazuju na sve veću popularnost polovne odjeće kao preferiranog izbora za mnoge potrošače u BiH, prenosi Crna-hronika.info.

Polovna odjeća u BiH dolazi iz različitih zemalja širom svijeta. Najveći uvoznici su Njemačka, Poljska, Slovačka i Mađarska. Iz Njemačke je, na primjer, uvezeno 664.222 kilograma robe u vrijednosti od 2.203.379 KM. Poljska je takođe značajan izvor polovne odjeće za BiH, sa 638.625 kilograma uvezenih proizvoda ukupne vrijednosti 1.346.508 KM.

Interesovanje potrošača za polovnom odjećom i dalje raste, podržano velikim izborom i povoljnim cijenama koje ove prodavnice pružaju. Trgovine polovnom odjećom nude širok spektar proizvoda po pristupačnim cijenama, što ih čini privlačnim za sve veći broj potrošača. Ovaj trend takođe odražava globalni pomak ka održivijem načinu života i smanjenju otpada.

Tržište polovne odjeće u Bosni i Hercegovini je u ekspanziji, što potvrđuju i statistički podaci o uvozu. Povećana potražnja za ovim proizvodima odražava promjene u potrošačkim navikama i sve veću svijest o ekonomičnosti i održivosti. Očekuje se da će ovaj trend nastaviti rasti, čineći polovnu odjeću sve značajnijim dijelom tržišta u BiH, piše Oslobođenje.

(TIP/Foto: Ilustracija)