Slovačka savladala favoriziranu Belgiju

Fudbaleri Slovačke su priredili veliko iznenađenje i savladali favoriziranu selekciju Belgije rezultatom 1:0 u utakmici prvog kola Grupe E na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Iako su Belgijanci meč otvorili sa dvije odlične prilike već u prvim trenucima meča na stadionu u Frankfurtu, Slovaci su u prvom napadu u sedmoj minuti došli do vodstva golom Ivana Schranza. Imali su Slovaci još jednu odličnu priliku, ali se odbranom istakao golman Belgije.

Favorizirana Belgija krenula je odlučnije u drugom poluvremenu i velikim pritiskom je došla do nekoliko odličnih prilika, ali odbrana Slovačke je uspjela odbraniti svoj gol.

Treba reći da je belgijski napadač Rumelu Lukaku je postigao dva gola, ali su oba poništena intervencijom VAR-a, prvi zbog zbog nedozvoljene pozicije, a drugi zbog igranja rukom.

Mladi turski arbitar Halil Umut Meler je pogledao obje situacije na ekranu i bez mnogo oklijevanja u oba navrata poništio pogotke.

U Grupi E je danas Rumunija savladala selekciju Ukrajine sa 3:0.

U drugom kolu u ovoj grupi igraju se mečevi Slovačka – Ukrajina, te Belgija – Rumunija, a na rasporedu su 21. i 22. juna.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)