Deset gradova koji su postali nepodnošljivo skupi

Svako ko barem malo prati stanje na tržištu nekretnina tokom posljednje dvije decenije zna da je u mnogim zemljama ljudima postalo mnogo teže priuštiti mjesto za stanovanje.

Novi izvještaj sažima osjećaje mnogih potencijalnih kupaca nekretnina stvarajući kategoriju koja označava neke velike gradove kao “nemoguće nedostupne”, piše CNN.

Američki gradovi na zapadnoj obali i Havajima zauzeli su pet od 10 najnepovoljnijih mjesta, prema godišnjem izvještaju o dostupnosti stambenog prostora na međunarodnom nivou, koje prati cijene kuća već 20 godina.

Možda nije iznenađujuće da su najskuplji američki gradovi za kupoviu kuće u Kaliforniji, gdje su San Jose, Los Angeles, San Francisco i San Diego ušli u prvih 10.

Havajski glavni grad Honolulu također se spominje na šestom mjestu od 94 glavna tržišta ispitana u osam zemalja.

Australija je jedina druga zemlja osim SAD-a koja dominira popisom “nemoguće nedostupnog”, a predvode ga Sydney i južni gradovi Melbourne u Victoriji i Adelaide u Južnoj Australiji.

Zašto tako visoke cijene?

Izvještaj mjeri pristupačnost korištenjem omjera cijene i prihoda srednje cijene kuće podijeljene s bruto srednjim prihodom domaćinstva.

Povezuje porast rada od kuće tokom pandemije sa “šokom potražnje” za kuće izvan gradskih centara, koje imaju više vanjskog prostora. No, također se za skok cijena kuća okrivljuje politika korištenja zemljišta, uključujući “urbano ograničavanje”, vrstu planiranja osmišljenu da zaustavi širenje urbanih područja.

“Srednja klasa je pod opsadom prvenstveno zbog eskalacije cijena zemljišta. Budući da je zemljište racionirano u nastojanju da se obuzda širenje gradova, višak potražnje nad ponudom podigao je cijene”, navodi se u izvještaju.

Top 10 “nemoguće nedostupnih” gradova

1) Hong Kong

2) Sydney

3) Vancouver

4) San Jose

5) Los Angeles

6) Honolulu

7) Melbourne

8) San Francisco/Adelaide

9) San Diego

10) Toronto

(TIP/Izvor: N1/Foto: Pexels)

Komentar

Komentari su zatvoreni.