Ceremonijom na stadionu u Minhenu otvoreno Evropsko fudbalsko prvenstvo

Sedamnaesto Evropsko prvenstvo u fudbalu (EURO 2024) počela je duelom između domaćina Njemačke i Škotske u Minhenu u grupi “A”.

Prije utakmice, kojom će početi Evropsko prvenstvo, na “Allianz Areni” je održana spektakularna ceremonija otvaranja turnira tokom koje je odata počast nekadašnjem kapitenu i selektoru Njemačke Franzu Beckenbaueru koji je preminuo u januaru ove godine.

Na ceremoniji otvaranja pehar je nosila Beckenbauerova supruga Heidi, zajedno s još dvojicom bivših njemačkih kapitena Bernardom Dietzom i Jurgenom Klinsmannom.

Mjesto održavanja ceremonije je i dom minhenskog Bayerna, kluba u kojem je Beckenbauer igrao više od deceniju, osvojivši tri uzastopna trofeja Kupa šampiona (tada evropskog Kupa), od 1974. do 1976. godine.

Nijemci su poduzeli opsežne mjere sigurnosti povodom EURO-a, pa su u četvrtak dočekali i policajce iz drugih zemalja Evrope kako bi ojačali odbranu od potencijalnih prijetnji na EP na kojem učestvuju 24 selekcije.

Njemačka očekuje da će 2,7 miliona ljudi prisustvovati utakmicama na stadionima širom zemlje i oko 12 miliona u fan zonama gledati mečeve na otvorenom, uključujući i travnjak ispred Brandenburške kapije u Berlinu.

Od subote kreće puni program s tri utakmice dnevno. Mađarska i Švicarska u grupi “A” igraju od 15.00 sati, potom se u grupi “B” sastaju Španija i Hrvatska u 18.00 te Italija i Albanija u 21.00 sati.

Evropsko fudbalsko prvenstvo igra se od 14. juna do 14. jula u deset gradova u Njemačkoj, a upravo domaća selekcija drži brojne rekorde evropskih prvenstava. Njemačka je uz Španiju najviše puta osvajala EURO. Ove dvije selekcije bile su prvaci Evrope po tri puta.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)