Tuzla: U ateljeu Ismeta Mujezinovića kolektivna izložba “Foto BiH”

Kolektivna izložba fotografija bosanskohercegovačke fotografije “Foto BiH” biće otvorena u ponedjeljak, 17.06.2024.godine u 19:00 sati u ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla (Klosterska 19), a u organizaciji Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

AUFBiH formiran je 1910. godine kao Udruženje fotografa Bosne i Hercegovine, a 1947. kao Foto kino savez BiH.1964. godine djeluje samostalno kao Foto savez BiH, a 2003. godine preregistracijom kao Asocijacija za umjetničku fotografiju u BiH.

“Foto BiH” nastao je sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka kao projekat koji je imao za cilj prezentaciju bosanskohercegovačke umjetničke fotografije kod nas ali i u drugim sredinama gdje bi se kao kolekcija od oko 120 radova prezentiralo stvaralaštvo BH fotografa u toku tekuće godine.

Izložba je zamišljena kao putujuća odnosno izložba koja se prezentira najmanje u šest gradova u BiH uglavnom u sredinama gdje su djelovali aktivni foto klubovi.

Izložbe “FotoBiH” do sada su održavane u Zenici, Tuzli, Bijeljini, Travniku, Doboju, Prnjavoru, Banja Luci, Bugojnu, Gornjem Vakufu, Mostaru, Trebinju, Prozor – Rami i Sarajevu-saopćeno je iz Centra za kulturu Tuzla.

(TIP)