Načelnik Gutić razgovarao sa predstavnicima JP „Šume“ TK i cerifikatorske kuće SGS Slovakia

Općinski načelnik dr. Bego Gutić održao je sastanak sa izvršnim direktorom Šumskog gazdinstva „Sprečko“ Živinice Edinom Šahbazovićem i vođom tima certifikatorske kuće „SGS Slovakia“ Milanom Stojkovićem. Sastanak je upriličen u okviru provjere usklađenosti Javnog preduzeća „Šume“ TK sa FSC standardima, a budući da je isto dugi niz godina u posjedu FSC cetifikata izdatog od strane navedene kuće. U cilju ispunjavanja svih uslova koje zagovara certifikat, SGS revizori kontinuirano vrše provjere usklađenosti preduzeća sa FSC standardima pri čemu je bitna stavka u toj aktivnosti i provjera kontakata sa različitim interesnim grupama. Posebno mjesto tu zauzimaju lokalne zajednice (općine), čija je ocjena rada preduzeća veoma bitna pa je s tim u vezi i upriličen sastanak sa načelnikom Gutićem.

Načelnik Gutić upoznao je vođu tima certifikatorske kuće SGS Slovakia Milana Stojkovića da je općina Banovići jedna od lokalnih zajednica na čijem se području nalazi značajna površina kojom gospodari JP „Šume“ TK, te da je suradnja s ovim preduzećem u posljednje vrijeme na visokom nivou. Naveo je da je zajednički realizirano nekoliko projekata, među kojima i dvije akcije pošumljavanja, da je u toku realizacija projekta „Izgradnja mosta Zelenika“, a osvrnuo se i na odličnu suradnju u pogledu zaštite od požara. Posebno je naglasio aspekt društvene odgovornosti preduzeća prema lokalnoj zajednici.

Važno je napomenuti da je JP „Šume“ TK već 13 godina u posjedu FSC cetifikata izdatog od strane SGS Slovakia. Certifikat je potvrda da gospodare šumama na multifunkcionalnom konceptu (održivo gospodarenje) i da uvažavaju zahtjeve prema šumi svih interesnih skupina. Obnavlja se svakih pet godina i redovno se vrše provjere ispunjavanja propisanih standarda. Posebna važnost navedenog certifikata je u tome da preduzeću omogućuje lakši pristup tržištima (europskom tržištu) sa šumskim proizvodima.

(TIP)

Komentar

Komentari su zatvoreni.