Lukavac: Nakon 23 godine provedene „na birou“ pokrenuo samostalnu djelatnost

„Da sam Bog do i ranije“, riječi su Adnana Hodžića iz Dobošnice, vlasnika Poljoprivredne djelatnosti Hodžić Lukavac. Adnan je nekvalifikovani radnik, koji je od 2001. godine bio registrovan na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Lukavcu. Godine96. napustio je drugi razred srednje elektrotehničke škole i od tada radio je „na dnevnicu“ kada ga neko pozove, nikada nije imao stalniji i konkretniji posao, ali kako smo iz razgovora saznali konkretnu i stalnu ljubav razvio je prema ovčarstvu.

Porodično, otkako se Adnan sjeća, uzgajali su ovce. Prije dvadesetak godina otac ih je imao 20, a on je bio taj koji se o njima uvijek brinuo, te iz godine u godinu broj je rastao, a i njegova ljubav i briga prema njima, kako kaže gleda da im ugodi više nego sebi, „kada su one sretne i ja sam“, kaže Adnan. Ovčarski posao je težak, jer kako kaže, ovce su živa bića, svaki dan je neki izazov – ili je neka bolesna, ili povrijeđena i zato je teško pronaći i radnike za ovu djelatnost.

Jedne prilike, prilikom javljanja na evidenciju Biroa, Adnan je podijelio svoju priču o uzgoju ovaca i želji da već nekoliko godina razmišlja da pokrene svoju djelatnost sa savjetodavcem Biroa Lukavac, Enesom Ejubovićem. Enes ga je ohrabrio u naumu i ponudio svu savjetodavnu i tehničku pomoć koja mu je potrebna. Takođe, informisao je Adnana o programima sufinansiranja, a koji je, u aprilu 2023. godine, uz program podrške start up-ovima Federalnog zavoda za zapošljavanje i nešto vlastitih sredstava pokrenuo poljoprivrednu djelatnost.

Danas, Poljoprivredna djelatnosti Hodžić Lukavac ima preko 300 ovaca, posao kontinuirano napreduje. Inače, uključuje se u mnoge ovčarske aktivnosti, a najdraže su mu izložbe ovaca koje se održavaju svake godine u maju i septembru u Turbetu kod Travnika. Pitali smo ga kako se oglašava, kako, ustvari, kupci saznaju za PoljoprivrednudjelatnostiHodžić, jer primijetili smo da nije aktivan na društvenim mrežama, niti ima internet stranicu, a on nam je rekao kako koristi marketing „od usta do usta“, svi njegovi kupci rado dijele preporuku.

Adnan radi sam, trenutno, samo uz očevu pomoć. Otac je, inače, penzioner koji je radio 40 godina u rudniku, ali „hvala Bogu, dobrog je zdravlja, pa može pomoći“, navodi Adnan. Mada, u potrazi je za radnicima, ali kako smo već ranije spomenuli teško je naći odgovarajuće radnike. Adnana posebno ljuti kada se ljudi žale, „kukaju na državu, kukaju na sve, a ustvari, neće da rade – ko hoće da radi nema problema“, navodi Adnan. Zato i preporučuje svim osobama koje su u potrazi za zaposlenjem da prije svega potraže posao koji vole, jer kako kaže „najuspješniji si u poslu koji voliš“.

(TIP/Izvor: szztk.ba)

Komentar

Komentari su zatvoreni.