Loše vijesti za građane: Struja će biti skuplja za više od 12%, cilj EP BiH je da zapošljava nove radnike, tvrdi Bečarević

Regulatorna komisija za energiju Federacije Bosne i Hercegovine (FERK) na posljednjoj održanoj sjednici u Mostaru prolongirala je razmatranje zahtjeva Elektroprivrede BiH (EP BiH) za poskupljenje struje te su najavili da će se ta tačka dnevnog reda razmatrati 28. juna kada budu zasijedali naredni put dok EP BiH dostavi dodatne informacije.

EP BiH je u zahtjevu za poskupljenje struje navela linearno povećanje od 10 posto, ali Almir Bečarević, stručnjak za energetiku za N1 ističe da je po računici to nemoguće i da će to povećanje najmanje biti 12 posto.

Naime, iz EP su naveli da prijedlog postotka linearnog povećanja, koji je utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10% za domaćinstva i 8,1% za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

“Što se tiče samog povećanja za građane ono nije baš 10 posto već je nešto više od 12 posto i neka se malo bave matematikom pa će vidjeti da to nije baš tako kako su oni predstavili”, naveo je Bečarević.

Bečarević je komentarisao i ekonomsku računicu tog povećanja.

“Ako u prijedlogu kažu da će ostvariti prihod otprilike 15 miliona KM za nekih pet mjeseci onda to znači da će to apsorbovati na osnovu povećanja cijena struje za građane. U isto vrijeme u planu poslovanja na kraju 2023. godine imaju nešto više od 3.800 zaposlenih dok na kraju 2026. godine planiraju da imaju oko 4.280 radnika što znači da će primiti u radni odnos više od 450 ljudi. Mi kao građani ćemo onda povećanjem cijena struje da plaćamo prijem novih radnika u EP. Ovdje samo govorim o radnicima s ugovorom na neodređeno vrijeme”, pojasnio je Bečarević.

Upozorio je građane da se neće završiti na ovom povećanju cijena.

“Ovo je samo početak jer će 99 posto biti povećanje cijena struje za građane naredne godine zbog taksi na CO2 jer će to ući u proizvodnu cijenu EP budući da je i dalje osnovni resurs za proizvodnju struje ugalj. To što EP ne može više da proda struju, a bilježi se pad izvoza za prva četiri mjeseca od više od 300 miliona KM, očito treba da plate građani. A već sljedeći udar će biti u septembru za male obrtnike, komunalnim preduzećima i općinama što znači da bi moglo biti dio lančanih poskupljenja. Ovo je sve predigra za početak 2026. godine”, poručio je, između ostalog, Bečarević.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Ilustracija)