Video: Tuča u Parlamentu Italije: Zastupnik izveden u kolicima, završio u bolnici

Opozicioni zastupnik jučer je u kolicima izveden iz italijanskog parlamenta nakon svađe i tuče tokom rasprave o većoj autonomiji regija.

Leonarda Donna iz populističkog Pokreta pet zvijezda odgurivali su i na pod oborili drugi zastupnici u haotičnim scenama u donjem domu parlamenta, izvijestili su italijanski mediji, prenosi Nacional.

Rasprava se vodila o zakonu o takozvanoj diferenciranoj autonomiji regija koji je predložila desna vlada premijerke Giorgije Meloni. Zakon daje regijama veće ovlasti, čemu se opozicija protivi.

Kada se o tome prije mjesec raspravljalo u senatu, bilo je verbalnih okršaja među zastupnicima. No sad su opozicioni parlamentarci iz Zastupničkog doma vihorili italijanskim zastavama i zapjevali himnu.

Kada je Donno pokušao dati zastavu ministru regionalne uprave, nekoliko zastupnika pohitalo je prema njemu i počelo je naguravanje, pokazuju videosnimke, prenosi Faktor.ba.

Ostalo je nejasno je li Donno pao sam ili od udaraca, a predsjednik doma je prekinuo sjednicu i najavio da će o eventualnim mjerama odlučiti kada pregleda snimke.

Govoreći za televiziju La7, Donno je rekao da je u bolnici i da čeka da ga pregledaju nakon što je “primio dosta udaraca”.

– Ne mogu vjerovati da se tako nešto dogodilo u Zastupničkom domu. Još ne vjerujem – rekao je Donno.

(TIP/Foto: Agencija Vista/Screenshot)