Bećirović-Siljanovska Davkova: Jačati veze Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednicom Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom u predsjedničkoj palati Vila Vodno.

Predsjedavajući Bećirović i predsjednica Siljanovska Davkova najavili su jačanje saradnje dvije države, te su naglasili da je zajednički interes ubrzanje procesa prijema u EU.

Predsjednica Siljanovska Davkova je naglasila da će Sjeverna Makedonija podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom EU i NATO putu. Ona je posebno istakla da potpuno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je rekao da su unapređenje međudržavnih odnosa i snaženje regionalne saradnje ključni za stabilnost i ekonomski napredak regije. On je naglasio da su strateški vanjskopolitički ciljevi države Bosne i Hercegovine ulazak u NATO i EU.

Razgovarajući o odnosima Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, najavljeno je da će se uložiti dodatni napori kako bi se unaprijedili odnosi dvije države. Istaknuta je važnost produbljivanja ekonomske saradnje konkretnim projektima i inicijativama koji će doprinijeti razvoju i prosperitetu Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Između ostalog, naglašena je važnost jačanja saradnje u oblasti turizma, obrazovanja, kulture i sporta.

Razgovarano je o odnosima dvije države i današnjem Samitu u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Skoplju. Novi sastanak dr. Bećirovića i predsjednice Siljanovske Davkove uslijedio je nakon što su u utorak, 11. juna, razgovarali o odnosima dvije države u okviru međunarodne Konferencije u Berlinu.

(TIP)