Foto: Grad Tuzla podržao osobe oboljele od demencije – dodijeljeni GPS uređaji sa narukvicom

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, u utorak je u prostorijama Crvenog križa grada Tuzle prisustvovao  potpisivanju ugovora i dodjeli GPS uređaja sa narukvicom koji će biti korišteni za pomoć osobama oboljelim od demencije. Ovaj značajan projekat realizovao je Crveni križ grada Tuzle uz finansijsku podršku Grada Tuzle.

Gradonačelnik Lugavić je ovom prilikom izjavio: “Grad Tuzla je u Budžetu izdvojio sredstva za nabavku GPS narukvica za ovu godinu, te još jednom pokazao empatiju prema svojim sugrađanima. Nakon tragičnog događaja prošle godine kada je jedan naš sugrađanin, oboljeli od demencije, nestao i nažalost nismo ga mogli pronaći na vrijeme, krenuli smo u realizaciju ovog projekta. Iz tog razloga želimo da pomognemo porodicama koje imaju dementne članove, a nažalost, takvih slučajeva je sve više u našem društvu.”

“Nabavkom GPS narukvica, omogućavamo da se osobe sa demencijom mogu locirati na vrijeme u slučaju da se izgube, te da tako spriječimo potencijalne tragične ishode,” dodao je gradonačelnik Lugavić. “Siguran sam da ćemo i u budućim godinama izdvajati sredstva iz budžeta Grada Tuzle za nabavku dodatnih GPS narukvica kako bi svi oni kojima je potrebno mogli ući u ovaj sistem i na takav način vratiti svoje najmilije kući žive i zdrave. Projekat će trajati koliko god bude potrebno.”

Projekat nabavke GPS uređaja sa narukvicom ima isključivo humanitarni karakter, a Grad Tuzla i Crveni križ grada Tuzle ovim projektom žele unaprijediti sigurnost i kvalitet života osoba sa demencijom te njihovih porodica.

(TIP)