Video: Inkubator Lipnica – podrška razvoju lokalne zajednice

Razvoj lokalne zajednice umnogome ovisi o ulaganju u domaće biznise. Prepoznali su to u Gradu Tuzla i kontinuirano otvaraju nove projekte za podršku razvoju biznisa, naročito onih u nastajanju. Jedna od ideja koja uspješno postoji više od dvije decenije je Razvojno-poduzetnički centar Inkubator Lipnica, gdje trenutno posluje gotovo 50 preduzeća.

Pokrenuti biznis i pronaći svoje mjesto na tržištu izazovno je, jer u startu treba obezbijediti početni kapital i odgovarajuću podršku. Zna to dobro Ernes Imširović, koji je odnedavno u Razvojno-poduzetničkom centru “Inkubator” Lipnica.

“Meni najviše pomaže u tome što sam dobio ovaj prostor, a imam te olakšice, ne plaćam kiriju. Poprilično prostor je veliki i teško bih ga našao i teško bih započeo svoj biznis˝, izjavio je Ernes Imširović, vlasnik praonice tepiha.

Ovdje je biznis započela i održava firma koja se bavi proizvodnjom zdrave hrane, žitarica i začina.

“Jako smo zadovoljni samim tim što nam finansijski olakšava da možemo investirati u mašine, u ljude, zapošljavamo sve veći broj radnika˝, rekao je Haris Hadžimehmedović, predstavnik kompanije za proizvodnju žitarica i začina,

Ovakva šansa u Razvojno-poslovnom centru Inkubator Lipnica pruža se onima koji imaju početnu ideju, ali nemaju mogućnosti za njeno razvijanje. Prvih šest mjeseci korištenje prostora sa kompletnom infrastrukturom je besplatno.

“Šest mjeseci narednih, oni plaćaju 25% tu participaciju i svakih šest mjeseci im se povećava 25% tako da su oni pune dvije godine potpomognuti od RPC-a i od grada Tuzla. Kad postanu razvijena preduzeća, tek tada plaćaju punu participaciju, odnosno i ta cijena najma je izuzetno niska u odnosu na tržišne cijene˝, istakla je direktorica RPC Inkubator Lipnica, Amira Malkočević.

Razvojno-poduzetnički centar Inkubator Lipnica prošlu je godinu završio uspješno. Ovdje djeluje 49 preduzeća, od čega 9 start up projekata.

“Bavimo se proizvodnjom stolarije, plastične i aluminijske jednog francuskog i belgijskog proizvođača. Naša cijenjena publika je 100% izvoz. Nemamo niti jednog klijenta u Bosni i Hercegovini. Sve izvozimo za Francusku i Njemačku i zadnje godine i prošle godine smo ostvarili negdje pola miliona maraka prometa˝, Petar Jasak, vlasnik firme za proizvodnju stolarije.

Do sada je u Razvojno-poduzetničkom centru Inkubator Lipnica poslovalo oko 150 preduzeća. Firme koje trenutno rade zapošljavaju oko 250 ljudi. S obzirom na to da su gotovo svi prostori u upotrebi, u narednom periodu plan je dovesti ih u što funkcionalnije stanje, utopljavanjem i samim tim štednjom energenata, a kako bi se stvorili bolji uslovi za rad trenutnim i budućim korisnicima centra.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Enisa Alibalić)