Osobna trenerica: 45-sekundne vježbe su jednako učinkovite kao 30-minuta šetnja

Svi smo potpuno svjesni važnosti vježbanja za naše zdravlje i dobrobit. Ne samo da nam može pomoći u održavanju tjelesne težine, već pomaže i smanjiti rizik od opasnih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i demencija.

Preporuka mnogih stručnjaka je da se tjedno vježba najmanje 150 minuta. Međutim, za mnoge to nije ostvarivo zbog nedostatka vremena, bolesti ili ozljeda. Osobna trenerica, Lavina Mehta, tvrdi da ne treba puno vježbati kako biste imali koristi.

Kako prenosi Express, Mehta preporučuje nešto što se naziva “snack” vježbanjem. Iako zvuči neobično, koncept je prilično jednostavan. Ova vrsta vježbanja uključuje izvođenje kratkih vježbi tijekom cijelog dana, prenosi Index.hr.

Kako tokom dana raditi “snack” vježbanje?

Mehta ističe da “kada je riječ o našem zdravlju, svaka sekunda kretanja se računa.”

Osobna trenerica referirala se na istraživanje iz Kine, koje je pokazalo da “prekidanje osam sati sjedenja s deset čučnjeva svakih 45 minuta dovodi do većeg pada razine šećera u krvi nego odlazak u 30-minutnu šetnju”, tvrdi ona.

“Razmišljanje je da je redovitije kretanje bolje u apsorpciji viška šećera u našoj krvi nakon obroka”, rekla je Lavina. Dodaje da “to minimizira fluktuacije šećera u krvi, koje mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i utjecati na raspoloženje, razinu energije i produktivnost”.

Što češće možete prakticirati ovu vrstu vježbanja, to može imati veći utjecaj na razinu šećera u krvi, krvni tlak, kolesterol, upravljanje težinom i raspoloženje. Osim čučnjeva, izvođenje bilo koje druge vrste vježbi imat će sličan rezultat. Neka vam ove vježbe postanu dio postojećih navika kako biste potaknuli kretanje tijekom dana, bez prevelike potrebe za sat vremena intenzivnog treniranja svaki dan – ističe trenerica. 

Preporučuje da svakih pola sata ustanete i krećete se tri minute, ako je moguće, ali “svako kretanje, čak i ono od 45 sekundi odjednom, je korisno”, zaključuje Mehta.

(TIP/Foto: Shutterstock)