Pozder u TK: Konjuh i Milo Selo su važni za razvoj turizma u tuzlanskoj regiji

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je Tuzlanski kanton gdje je otvorila Festival savremene žene koji povezuje i podržava uspješne priče Bosne i Hercegovine, regije, ali i cijeloga svijeta, posebno motivirajući mlade žene.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma saopćeno je da je nakon Tuzle ministrica Pozder obišla farmu i izletište Milo Selo pored Lukavca, a radi se o značajnoj turističkoj destinaciji ovog kraja. Farma je počela s radom 2016. godine, kada se pojavila ideja za proizvodnjom hrane na domaći, zdrav i tradicionalan način. Razgovarano je o projektima i mogućnostima kako pružiti podršku s različitih nivoa vlasti, te na koji način revitalizirati ovu destinaciju, s obzirom da se na ovoj farmi desio požar i da je pretrpjela značajnu štetu.

Ministrica Pozder je u pratnji ministrice prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona Anele Ajšić posjetila i JP Zaštićeni pejzaž Konjuh, u kojem se nalaze pećina “Bebrava” u Brateljevićima,  izvorište mineralne vode “Muška voda”, planinsko jezero “Jezero na Konjuhu”, te rijetke i endemske vrste flore i faune. Ovo predstavlja pravu oazu za stanovništvo tuzlanske regije, ali i za posjetioce iz čitave Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. Zaštićeni pejzaž Konjuh se prostire na teritorijama općina Kladanj, Banovići i Živinice.

– Razgovarala sam sa rukovodstvom ove javne ustanove, a nedavno sam također imala sastanak s predstavnicima nevladine organizacije “Karton revolucija”, koji su delegirali izmjene Zakona o proglašenju dijela planine Zaštićenim pejzažom “Konjuh”, a kojima se traži zaustavljanje sječe šume na prostoru zaštićenog pejzaža. Tako da je vrlo važno djelovati u sinergiji kako bi Konjuh imao svu podršku oko izgradnje infrastrukture, ali i adekvatnu zaštitu koja će jedino omogućiti da se ova destinacija razvija i bude još atraktivnija za sve posjetioce – rekla je ministrica Pozder.

Tokom posjete obišli su i radove na Konjuhu koji su u završnoj fazi. Riječ je o projektu koji finansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a odnosi se na program “’Podrška boljem funkcionisanju upravljanja zaštićenim područjima u Federaciji BiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti”. Razgovarano je o novim projektima i idejama važnim za razvoj Konjuha kao destinacije.

Ministrica Pozder posjetila je i hotelski kompleks “Muška voda”, koji je izuzetna atrakcija za turiste i posjetioce, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.  

(TIP)