Foto: Filantropija u praksi i teoriji – Inicijative za budućnost BiH

Udruženje Mreža za izgradnju mira, uz finansijsku podršku američke vlade putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), 6. juna 2024. godine otvorilo je konferenciju “Filantropija u praksi i teoriji – Inicijative za budućnost BiH” u Hotelu Ibis Styles u Sarajevu.

Na konferenciji je dočekano više od 120 učesnika i učesnica, među kojima su predstavnice i predstavnici kompanija iz BiH, organizacije civilnog društva te predstavnice i predstavnici vlasti. Događaj je organizovan kako bi se podigla svijest o značaju filantropije u poslovanju, te ona primijenila na značajni rast filantropskih praksi u Bosni i Hercegovini.  

Selma Sijerčić, projektna menadžerica iz USAID-a, istaknula je važnost motivacije privatnog i javnog sektora za veće uključivanje u filantropiju:: “Filantropija u BiH je strana riječ, ali je duboko ukorijenjena u našoj tradiciji. Naš cilj je pomoći organizacijama da nađu efikasne načine kako da djeluju zajedno s drugim sektorima. Mi u USAID-u na filantropiju gledamo kao na jedan sistemski način prikupljanja lokalnih resursa, finansija, stvari, znanja i vještina. Pokušavamo pomoći organizacijama da sa drugim sektorima pronađu svoj način kako da bolje djeluju zajedno”, pojasnila je Sijerčić.

Cilj ove konferencije je stvaranje platforme za razmjenu znanja i iskustava te unapređenje mreža i partnerstava među ključnim akterima filantropije.

Značaj konferencije je veliki. Na ovome događaju možemo da predstavimo šta to sve nevladine organizacije i sektori rade. ‘Snaga lokalnog’ je petogodišnji projekt koji podržava lokalne zajednice. Smatramo da je lokalna zajednica temelj. Ukoliko uspijemo da napravimo određene promjene na lokalnom nivou, samim tim možemo promijeniti i neke odluke na višim nivoima”, izjavila je Mirela Bezdrob, projektna menadžerica Udruženja mreže za izgradnju mira.

Predstavnici i predstavnice Fondacije Tuzlanske zajednice, Centra za građansku suradnju iz Livna i Filantropskog foruma BiH, kao i drugih organizacija, podijelili su svoje iskustva i inicijative.

Mobilizirali smo socijalni kapital i resurse u lokalnoj zajednici. Suština nije u novcu, već u povezivanju ljudi. Naša vizija je filantropija i vrijednost činjenja dobrih djela koja se prenose sa generacije na generaciju“, istaknuo je Tarik Baraković, menadžer programa filantropije Fondacije tuzlanske zajednice.

Jedan od većih problema na putu povezivanja različitih sektora predstavlja neuređeno zakonodavstvo u našoj zemlji.

Uradili smo analizu koja pokazuje gdje je to BiH u odnosu na regiju kada je u pitanju filantropiju. Vidjeli smo da poprilično kaskamo u zakonodavstvu i kreiranju okruženja koje bi bilo poticaj za filantropiju. Danas zajedno sa učesnicima konferencije pokušavamo da otklonimo te prepreke“, kazala je Sejdefa Bašić, izvršna direktorica Filantropskog foruma Bosne i Hercegovine.

Iz Centra za građansku suradnju iz Livna naglašavaju da je jako važno dati podršku i pomoći malim zajednicama.

Tema filantropije je onaj mali kotačić koji gura našu zajednicu naprijed i pokreće lokalni razvoj. Zadovoljstvo nam je na ovoj konferenciji podijeliti naša iskustva. Umrežavanje i povezivanje različitih zajednica na području Bosne i Hercegovine je jako pozitivno. Smatram da trebamo uključiti sve lokalne zajednice i svima dati jednaku priliku za razvoj”, naglasila je Ivona Mišković, koordinatorica za projekte i medije Centra za građansku suradnju iz Livna.

Konferencija je obuhvatila panel diskusiju o ekosistemu filantropije u BiH, na kojoj učestvovali ključni predstavnici filantropskih inicijativa, uključujući Selmu Sijerčić, Jusufa Tanovića iz USAID projekta Diaspora Invest, te Amru Softić, stručnjakinju za društvenu odgovornost i građanski angažman iz USAID projekta Pomoći lokalnoj upravi (LGAA). Ova diskusija omogućila je detaljniji uvid u to kako različite inicijative doprinose socijalnom razvoju te identifikaciju ključnih izazova i prekretnica.

Također, kroz panel “Filantropija kroz vrijeme: Tradicija, inovacija i društvena odgovornost”, profesorica Amra Mekić, mutevelija Ćurčića Vakufa Fuad Ćurčić i predsjednica upravnog odbora Fondacije Telemach Hajdi Mostić podijelili su svoje utiske i saznanja o dugoročnom utjecaju filantropije.

U sklopu konferencije, Sedin Mešinović, šef Odsjeka za reviziju i kontrolu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, održao je radionicu o PDV-u na grantove za organizacije civilnog društva, što je dodatno obogatilo razmjenu znanja među učesnicima.

Ovom konferencijom, Udruženje Mreža za izgradnju mira i USAID nastoje promicati transparentnost u filantropiji, graditi povjerenje među sektorima i poticati razvojne inicijative koje mogu imati dugoročni pozitivan učinak na Bosnu i Hercegovinu.

(TIP)