Foto: Gradonačelnik Lugavić podržao 7. Festival savremene žene: Snaga i inspiracija koje žene donose zajednici su neprocjenjive

U Tuzli je u četvrtak svečano otvoren 7. Festival savremene žene, međunarodni događaj koji ističe žensku snagu, liderstvo i inovativnost. Festival, kojem je Tuzla domaćin od 6. do 9. juna, donosi inspirativne priče, iskustva i savjete vrhunskih govornica iz različitih oblasti, a Grad Tuzla s ponosom podržava ovaj važan događaj.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić u svom emotivnom i poticajnom obraćanju, istakao je ključnu ulogu žena u društvu i poslovnom svijetu. “Danas, više nego ikada, žene igraju ključne uloge u oblikovanju našeg svijeta”, rekao je gradonačelnik Lugavić. “Vi ste te koje oblikuju buduće generacije, prenoseći im znanja, vještine i vrijednosti koje će im omogućiti da postanu odgovorni i uspješni pojedinci.”

U poslovnom svijetu, istakao je gradonačelnik, žene su se dokazale kao izuzetno sposobne liderke, inovatorke i poduzetnice. “Festival savremene žene pruža nam priliku da slavimo postignuća žena, ali i da se osvrnemo na prepreke koje još uvijek postoje.” Dodao je da je potrebno zajedničkim snagama raditi na eliminisanju svih oblika diskriminacije kako bi se omogućilo ženama da iskoriste svoj puni potencijal. “To nije samo pitanje pravde, već i ekonomske nužnosti. Svijet u kojem žene imaju jednaku priliku da doprinesu svojim sposobnostima, talentima i znanjem, je svijet koji ide ka održivom razvoju i prosperitetu.”

Ovaj festival nije samo prilika za slavljenje postignuća žena, već i platforma za razmatranje prepreka s kojima se one suočavaju, kao i za promovisanje jednakih prilika za sve. “Snaga i inspiracija koje žene donose zajednici su neprocjenjive.Festival savremene žene je korak ka izgradnji svijeta u kojem će svaka žena imati priliku ostvariti svoje snove i ambicije”, zaključio je gradonačelnik Lugavić.

Organizator Festivala je Udruženje Radio Kameleon – Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije.

Tokom četiri dana festivala, učesnici će imati priliku prisustvovati predavanjima, radionicama i panel diskusijama koje će voditi vrhunske govornice iz različitih oblasti. Cilj festivala je osnažiti, inspirisati i educirati sve prisutne, pružajući im vrijedne uvide i praktične savjete za lični i profesionalni razvoj.

(TIP)