Briga o koži – evo kako najbolje izgledati s 40, 50, 60 i dalje

I dok pomisao na promjenu vaše rutine može biti neodoljiva, postoji nekoliko jednostavnih pravila kojih se možete pridržavati kako biste održali zdravu kožu kroz godine…

Vrijeme ima način da promijeni gotovo sve, uključujući i ten. Naime, koža u 20-im i 30-im godinama ima znatno drugačije potrebe nego u našim 50-ima i 60-ima. I dok pomisao na promjenu vaše rutine može biti neodoljiva, postoji nekoliko jednostavnih pravila kojih se možete pridržavati kako biste održali zdravu kožu kroz godine.

– Dobro je razumjeti prirodni proces starenja kože i koji sastojci mogu pomoći u održavanju i jačanju najboljeg prirodnog sjaja kroz svako desetljeće – objašnjava Nazanin Saedi, američka certificirana laserska kirurgija i kozmetička dermatologinja.

– Što prije počnete njegovati svoju kožu, dulje možete suzdržati neizbježne znakove starenja – navodi.

Kako starite, gradit ćete i dodavati svoju rutinu njege kože jer se suočavate s različitim problemima.

U 30-ima – prevencija

Do 30. godine stručnjaci preporučuju početak gradnje temelja rutine njege za cjelokupno zdravlje kože. Time je moguće spriječiti probleme koji se često javljaju kasnije u životu, uključujući rak kože, kao i fine linije i bore, suhoću i gubitak čvrstoće, prenosi 24sata.hr.

Najbolji način da izbjegnete ili odgodite ove brige je svakodnevno nošenje kreme za sunčanje kako biste se zaštitili od UV oštećenja (glavnog uzroka raka kože i vidljivih znakova starenja), kaže dr. Saedi.

Sada je također vrijeme da uvedete retinol ili retinoid u svoju rutinu. Ovi derivati ​​vitamina A pomoći će povećati promet stanica i proizvodnju kolagena, učinkovito usporavaju proces starenja sprječavanjem i poništavanjem sitnih linija, bora i diskoloracije, dodaje dr. Saedi.

U 40-ima – pomlađivanje

Kad uđete u 40-te, svakako nastavite s dobrim praksama njege kože i korištenjem kreme za sunčanje i retinola koje ste prakticirali u 30-ima. Ali ako niste usvojili ove prakse, znajte da nikad nije kasno za početak, objašnjava dermatolog Karan Lal.

Do tada se već vide neke promjene na koži lica.

– U 40-ima obično prvi put primijetimo ‘opuštenost’ ili gubitak čvrstoće i elastičnosti kože, zbog pada proizvodnje kolagena – kaže dr. Lal.

– Ovo je dobro vrijeme da počnete koristiti proizvode s faktorima rasta koji pomažu u pomlađivanju i obnavljanju kože. Faktori rasta su proteini koji potpomažu proizvodnju kolagena, što može pomoći učvršćivanju, ali i zatezanju kože. Potražite oligopeptide i uvrstite ih u njegu – predlaže stručnjak.

U 50-ima – popravljanje

Novi problemi s kožom koji se pojavljuju u 50-ima su manjak sjaja, staračke pjege i hiperpigmentacija, kaže dr. Lal. No, predlaže kvalitetan proizvod s vitaminom C koji će riješiti sve te nedoumice i pridonijeti svjetlijem tenu.

Vitamin C je snažan antioksidans koji se bori protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i hiperpigmentacije te je općenito vrlo reparativan za kožu.

Ovi proizvodi obično su najsnažniji i najstabilniji u obliku seruma, posebno u kombinaciji sa sastojcima poput vitamina E i ferulinske kiseline.

Tijekom ove dekade, koža kod mnogih žena sve je osjetljivija radi sporije proizvodnje estrogena.

U 60-ima i nakon – hidratacija

Nakon 60. godine života koža je manje učinkovita u zadržavanju vlage i čini se više isušenom zbog nižih razina estrogena.

Learning new technologies | Foto: SERGEY NIVENS

– S vremenom će vaše uljne žlijezde proizvoditi manje ulja. To ulje, koje se zove sebum, pomaže u zaštiti i hidrataciji vaše kože –  objašnjava dr. Saedi.

Za optimalnu hidrataciju kože i povećanje vlažnosti potražite proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Ovaj snažan sastojak pomaže hidratizirati vašu kožu privlačeći vodu u nju, kaže dr. Lal.

Vašoj će koži dati punašan, mladenački izgled, piše msn.

(TIP/Foto: Dreamstime)