U FBiH nestašica obrazaca za izdavanje matičnih uvjerenja, postupak javne nabavke u toku

U nekoliko gradova i općina u Federaciji Bosne i Hercegovine došlo je do nestašice obrazaca za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga rođenih (rodnog lista i uvjerenja o državljanstvu).

Naime, do ovog problema došlo je uslijed čekanja institucija da budžet Federacije BiH bude usvojen kako bi se moglo krenuti sa nabavkom obrazaca. Kako su za N1 naveli iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koje je zaduženo za javnu nabavku, prema njihovom mišljenju, do nestašice obrazaca matičnih knjiga, obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu došlo je zbog toga što općine i gradovi u FBiH nisu adekvatno planirale potrebu za obrascima, a koja zavisi od vremena usvajanja budžeta.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova / Federalno ministarstvo unutarnjih poslova je odmah po usvajanju budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, pokrenulo proceduru nabavke obrazaca matičnih knjiga, obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu”, istakli su.

Shodno Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o štampanju i distribuciji matičnih knjiga i izvoda iz matičnih knjiga za potrebe svih općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, štampu vrši Javno preduzeće Novinsko – izdavačka organizacija ”Službeni list BiH”.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je po završenoj proceduri nabavke zaključilo Ugovor o nabavci – isporuci obrazaca matičnih knjiga, obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu za 2024. godine sa Javnim preduzećem Novinsko – izdavačkom organizacijom ‘Službeni list BiH’, sa rokom isporuke obrazaca od 90 dana od dana obostranog potpisivanja ugovora, kada mislimo da će problem biti i riješen”, naveli su iz Federalnog MUP-a.

Podsjetimo, budžet Federacije BiH usvojen je 25. januara ove godine u rekordnom iznosu od 7,4 milijarde KM.

(TIP/Izvor: N1/Foto: BeFunky)