Putin: Rusija bi mogla izvršiti asimetrične napade na zemlje koje Ukrajini daju oružje

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Njemačku na potencijalne posljedice ako Ukrajina upotrijebi njemačko oružje za napad na ciljeve unutar Rusije, označivši to kao “opasan korak”.

Vladimir Putin kazao je danas da bi Rusija mogla izvršiti asimetrične napade na države koje snabdijevaju Ukrajinu oružjem dugog dometa preko trećih zemalja.

Njemačka se nedavno pridružila Sjedinjenim Državama u ovlasti Ukrajine da pogodi neke mete na ruskom tlu s oružjem dugog dometa koje isporučuju Kijevu.

Ruski čelnik je istaknuo da bi akcija Njemačke mogla pokvariti odnose između Berlina i Moskve.

“Takvo djelovanje Zapada dodatno će potkopati međunarodnu sigurnost i moglo bi dovesti do vrlo ozbiljnih problema”, kazao je, dodajući da bi to označilo njihovu direktnu uključenost u rat protiv Ruske Federacije te da Rusija, u tom slučaju, zadržava pravo postupiti na isti način.

“Ništa se neće promijeniti u odnosima Rusije i SAD-a nakon izbora”

Putin je u svom prvom obraćanju za strane medije nakon što je ponovno izabran za predesjednika Rusije rekao da se po Rusiju “suštinski ništa” neće promijeniti nakon američkih predsjedničkih izbora.

“Radit ćemo s bilo kojim predsjednikom kojeg izabere američki narod”, dodao je.

Osvrnuo se i na rat u Gazi.

“Ono što se sada dešava u Gazi ne liči baš na rat, već je umjesto toga potpuno uništenje civilnog stanovništva”, kazao je Putin.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Fena)