UKC Tuzla uspostavlja saradnju sa Medipol Global zdravstvenom grupacijom iz Turske

U protokolarnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravio je direktor Medipol Global zdarvstvene grupacije, Ibrahim Doktas sa saradnicima.

Sastanak je predvodio direktor JZU UKC Tuzla, prof. dr. med. sc. Šekib Umihanić, uz prisustvo ministrice zdravstva u Vladi TK, dr. Dušanke Bećirović, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja TK, Denisa Husića, pomoćnika direktora za medicinske poslove, doc. dr. med. sc. Igora Hudića, pomoćnika direktora za nastavu i naučnoistraživački rad, prof. dr. med. sc. Ervina Alibegovića i načelnika Sektora za poslove organizacije i poboljšanja kvaliteta, Armina Hurića, MA iur.

Izrazivši zadovoljstvo zbog iskazanoga zanimanja za UKC Tuzla, direktor Umihanić prisutne je upoznao sa organizacionom strukturom, mogućnostima i najznačajnijim projektima koji se provode u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Direktor Medipol Global zdarvstvene grupacije, Ibrahim Doktas je iskazao zanimanje za saradnju sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla u vidu stručne edukacije i naučnoistraživačkog rada. Ovom prilikom direktor Medipol Global grupacije prezentovao je rad ove ustanove i istakao da je riječ o univerzitetskoj bolnici koja raspolaže sa pet glavnih kompleksa u kojima su smještene bolnice za opštu hirurgiju, kardiovaskularnu hirurgiju, onkologiju i stomatologiju. Pomenuti kompleks raspolaže sa 810 kreveta i 127 jedinica intenzivne njege. Pruža usluge sa 260 ambulantnih sala, 25 operacionih sala i sastoji se od 58 odjeljenja. Kada se sagleda cijeli kapacitet, prema njegovim riječima, to je najveća privatna univerzitetska bolnica u Turskoj.

Univerzitetska bolnica Medipol sprovodi brojne projekte zajedno sa Istraživačkim centrom za regenerativnu i restorativnu medicinu (REMER) u kojima se radi molekularna biologija, genetika, lijekovi, istraživanja raka, matične ćelije i neurološke studije koje su sproveli mnogi naučnici sa međunarodnim iskustvom na Univerzitetu Medipol, kampus Kavacık.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. med. sc. Šekib Umihanić zahvalio se na posjeti i istakao da se nada uspostavljanju saradnje na obostrano zadovoljstvo. Prema njegovim riječima uspostavljanjem saradnje između ove dvije ustanove ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla imali bi mogućnost stručnog usavršavanja iz različitih zdravstvenih specijalnosti i naučnoistraživačkog rada u okviru Medipol Global grupacije.

(TIP)