Miroslav Tadić prvi put zasvirat će u rodnoj Tuzli

Najistaknutiji gitaristi ovih prostora sa svjetskim karijerama Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski udružiti će snage 6. juna u H.D. Kosača u Mostaru, 7.  juna u BNP-u u Zenici, 8. juna u BKC- u Sarajevu, 9. juna u BKC-u u Tuzli. Ono što je posebno zanimljivo da će Miroslavu Tadiću ovo biti prvi nastup u rodnoj Tuzli.

Uvijek sam uzbuđen kad sviram s Vlatkom, ali sada se posebno radujem da ću svirati u Tuzli koja je moj rodni grad, u kojem nisam bio od svoje sedme godine. Znam da je Tuzlanska publika izrazito muziklana i da je Tuzla dala svijetu dala velik broj dobrih gitarista! Bilo je do sada prilika i poziva u Tuzlu ali zbog obaveza u Los Angelesu gdje živim, nismo mogli da uskladimo datume, iako mi je to bila velika želja” rekao je Miroslav Tadić uoči koncerta.

Miroslav Tadić, rođen 1959. godine, istaknuti je gitarista, kompozitor i muzički pedagog. Studirao je muziku u Italiji i rodnoj Jugoslaviji prije nego što je završio formalno obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1985. godine predaje na Kalifornijskom institutu za umjetnost u Los Angelesu, gdje se istakao kao profesor gitare, improvizacije i balkanske muzike. Tadić je poznat po svojoj svestranosti i eksperimentisanju sa različitim muzičkim stilovima, od barokne i klasične muzike do bluza, džeza, roka i svjetske muzike.

Njegova muzička karijera uključuje saradnju sa mnogim renomiranim umjetnicima i orkestrima, kao što su Plácido Domingo, Londonski simfonijski orkestar i Filharmonija iz Monte Karla. Snimao je za prestižne izdavačke kuće poput Sony Classical, Enja Records i Croatia Records. Posebno je poznat po inovativnoj primjeni elemenata klasične i flamenko tehnike na električnu gitaru, čime je proširio granice ovog instrumenta.

Pored komponovanja solo i kamerne muzike, Tadić je stvarao muziku za filmove, pozorišne predstave i plesne performanse. Njegov rad je prepoznat i uvršten u januarskom izdanju časopisa Guitar Player iz 1997. godine među trideset najradikalnijih gitarista na svijetu. Sa redovnim nastupima širom svijeta, Tadić nastavlja da inspiriše i educira nove generacije muzičara svojim jedinstvenim pristupom i vizijom muzike.

Dvojac Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, istaknuti gitaristi i majstori svog zanata, spojit će svoje virtuoznosti u zapanjujućem muzičkom putovanju. Njihova jedinstvena kombinacija stilova i tehnika stvorit će muzičku magiju koja će očarati sve prisutne.

(TIP)