Francuska i Rusija na rubu direktnog rata u Ukrajini

Sve su jače spekulacije da bi Francuska uskoro mogla poslati Ukrajini instruktore koji bi obučavali vojsku, a odgovor Rusije nije se morao dugo čekati, piše Politico, a prenosi Jutarnji list.

– Nijedan instruktor koji je uključen u obuku ukrajinske vojske nije siguran. Nije važno jesu li Francuzi ili ne, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima prema izvješću francuskog lista AFP.

Prošlog je tjedna Oleksandr Sirski, vrhovni ukrajinski zapovijednik, najavio da će francuski instruktori ‘uskoro‘ doći u Ukrajinu. Je li se vrhovni ukrajinski zapovjednik izlanuo ili ne, u ovom je trenutku teško reći. No izjava je svakako u nepovoljan položaj dovela Franccusku.

Francuski Le Monde piše da bi francuski predsjednik Macron, koji će se ovog tjedna sastati sa Zelenskim, mogao objaviti vijest o maloj koaliciji zemalja koje su spremne poslati svoje instruktore na teren u Ukrajinu.

– Danas ne postoji konsenzus o službenom slanju, preuzimanju i odobravanju kopnenih trupa. Ali u dinamičnoj situaciji ne treba ništa isključiti, rekao je Macron u veljači.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošli tjedan da već postoje ‘specijalci u Ukrajini pod krinkom plaćenika‘.

Državna novinska agencija TASS u međuvremenu je citirala glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Mariju Zaharovu koja je izjavila da Moskva ima ‘potvrdu … izvješća da se Francuska sprema poslati svoje trupe u Ukrajinu‘, u vezi s instruktorima.

(TIP/Foto: Ilustracija)