Čović: Ponosim se što je hrvatski narod ostao nezaobilazan politički čimbenik bez kojeg vlast ne postoji

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da svojim najvećim uspjehom otkako je preuzeo lidersku poziciju u stranci smatra činjenicu da je hrvatski narod danas „unatoč svim napadima na našu političku poziciju i ustavna prava, ostao nezaobilazan politički čimbenik bez kojega vlast ne postoji“.

– Ovome bih, naravno, dodao i institucionaliziranje hrvatskoga pitanja u integracijskim aktivnostima. BiH može uspjeti samo kao domovina tri jednakopravna konstitutivna naroda čija se prava više nikada neće dovoditi u pitanje. Danas je to jasno i europskim i drugim partnerima, kazao je Čović u prigodnom intervjuu za Večernji list BiH u povodu 19 godina od njegovog izbora za predsjednika HDZ-a BiH.

Kaže da je Bosna i Hercegovina u tom vremenskom razdoblju doživjela ogromne promjene. U infrastrukturnom smislu, to je jedna potpuno nova država. S druge strane je i demografski neuspješna.

– Činjenica je kako smo upravo prethodnih godina imali jedan izražen osjećaj nesigurnosti i neprimjerene, grube riječi u političkom životu zbog kojih su se povlačile paralele i s nekim prethodnim vremenima. Takvo što, naravno, nije dolazilo s naše strane. Ipak, formiranjem nove vlasti na razini Bosne i Hercegovine i Federacije BiH uspjeli smo u dobroj mjeri stabilizirati unutarnji politički dijalog, iako on u zadnje vrijeme ponovno doživljava značajne izazove. U ovih 19 godina smo uspjeli očuvati ustavnu arhitekturu i približiti BiH zapadnim tekovinama, iako vjerujem da bismo to učinili i ranije da nije bilo neprekidnih napada na samu Bosnu i Hercegovinu i njen ustavni poredak, kazao je Čović.

Po njegovim riječima, u osnovi, glavno strateško pitanje je rješavanje aktualne nefunkcionalnosti BiH.

– Svima koji danas misle dobro Bosni i Hercegovini i koji se nazivaju „patriotima“ je jasno da se ustavna načela, a osobito konstitutivnost tri naroda, ne mogu zamijeniti lažnim građanskim uređenjem. Naprosto, to više ne bi bila Bosna i Hercegovina. Ono što je naše strateško pitanje danas jest ustavno osiguranje potpune jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda. Pored toga, tu je i naš europski put kojega moramo ubrzati i kroz njega riješiti dugo otvorena pitanja ograničenih ustavnih reformi, smatra Čović.

U intervjuu je Čović odgovorio i na pitanje funkcionira li danas uopće državna koalicija i hoćemo li preostale dvije godine mandata izgubiti na svađe i blokade?

– Partnerstvo na razini Bosne i Hercegovine ne funkcionira. Kada smo uspostavljali ovu vlast, nadao sam se da ćemo imati više međusobnog povjerenja i mudrosti u vođenju politike te kako nećemo nasjesti na pokušaje zastrašivanja ili razdora vlasti, bilo da se radi o domaćim ili stranim akterima. Vidljivo je kako nam danas fali međusobnog povjerenja, ali bojim se da ukoliko ubrzo ne napravimo zaokret da ćemo biti izloženi novim krizama. Uskoro nam stižu i Lokalni izbori; krajnje je vrijeme da popravimo situaciju i da koalicija profunkcionira, poručio je Čović.

Naglasio je da, bez obzira na to kako će izgledati politički krajolik za Hrvate, Izborni zakon se mora riješiti.

– O tome nema dvojbe. Naime, Izborni zakon u sebi krije jedan od ključeva stabilnosti Federacije Bosne i Hercegovine i budućnosti odnosa Hrvata i Bošnjaka. Naši partneri to moraju napokon razumjeti i iskazati opredijeljenost za suživot s nama. Što se tiče demokratizacije unutar hrvatskog nacionalnog bića, ona nije i ne može biti problem. Dapače, demokratizacija nas sve može samo ojačati, kazao je Čović.

Na pitanje do kad planira ostati na čelu HDZ-a BiH i od čega će ta odluka ovisiti, Čović je kazao da je aktualni politički trenutak vrlo zanimljiv.

– Uspjeli smo stabilizirati našu integracijsku perspektivu i politički dijalog. Međutim, mnoga su pitanja još uvijek otvorena. Zbog toga već jedno dulje vrijeme radimo i na ohrabrivanju mlađih kadrova kako bi bili spremni preuzeti vođenje politika našega naroda kada dođe trenutak za to. Ono što mogu kazati jest da će se odluka o mom vodstvu donijeti zajednički, unutar obitelji HDZ-a, zaključio je Dragan Čović u intervjuu za Večernji list BiH u povodu 19 godina od njegovog izbora za predsjednika HDZ-a BiH.

(TIP/Izvor: Fena)

Komentar

Komentari su zatvoreni.