Vladajući SNS proglasio pobjedu na lokalnim izborima u Srbiji

Predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je da je lista Aleksandar Vučić-Srbija sutra, osim u Bačkoj Topoli, Senti, Kaniži i Tutinu, odnijela pobjedu u svim ostalim gradovima i opštinama Srbije na održanim lokalnim izborima u nedjelju u u Srbiji.

Rekao je da je u prosjeku izlaznost između 43 do 44 posto u najvećem broju opština i gradova u kojima su održani izbori.

Kada je riječ o glavnom gradu Srbije, prema procjeni IPSOS-CESID-a na osnovu 51,1 posto obrađenog uzorka, lista “Aleksandar Vučić – Beograd sutra” osvojila je 53 posto glasova.

Na drugom mjestu je lista “Dr. Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-promijeni” sa 17, a na trećem je “Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović” sa 12,6 posto.

Na četvrtom mjestu je lista “Mi snaga naroda, prof. dr. Branimir Nestorović” sa 8,2 posto osvojenih glasova.

Zatvaranjem birališta u 20 sati završeni su lokalni izbori u Srbiji na kojim su građani birali odbornike Skupštine grada Beograda i lokalnu vlast u još 14 gradova, 51 opštini i 23 gradske opštine.

Na izborima za Skupštinu grada Beograda učestvovalo je 14 lista, koliko i za Skupštinu Novog Sada, a u Nišu je bilo 11 lista.

Izbori su održani u još 12 gradova: Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

Izborni dan obilježile su brojne tvrdnje opozicije da je taj proces protekao u sjeni izbornih manipulacija.

Najviše optužbi na neregularnost izbora opozicija je prijavila u Beogradu i Novom Sad. Optužbe su se odnosile na vođenje paralelnih biračkih spiskova, organizovanje “call centara” u javnim institucijama i na kupovinu glasova.

Iz posmatračke misije CRTA izjavili su da je ta organizacija podnijela policiji osam krivičnih prijava zbog izborne korupcije i to zbog sumnje na kupovinu glasova na Novom Beogradu, Zvezdari, Paliluli, u Rakovici i Obrenovcu.

Predsjednik Gradske izborne komisije Beograda Zoran Lukić izjavio je večeras da nije bilo problema, sukoba ili turbulencija tokom glasanja.

Zamjenik predsjednika Gradske izborne komisije u Novom Sadu Milovan Šijakov izjavio je da nije bilo većih nepravilnosti koje su uticale na tok izbora.

Izborna komisija bi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta trebala objaviti ukupan izvještaj o rezultatima izbora.

Izbori nisu organizovani u 64 grada i opštine gdje su održani u decembru prošle godine.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)