Bećirović sa gradonačelnikom Haaga: Hvala za odluku o izgradnji Memorijala žrtvama genocida u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, u okviru zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj, razgovarao je s gradonačelnikom Haaga Janom van Zanenom u Gradskoj vijećnici. Bećirović je istakao da su Sarajevo i Haag gradovi čije pominjanje nosi veliku simboliku.

Tokom razgovora, Bećirović se zahvalio na ličnom angažmanu gradonačelniku Van Zanenu, koji je 2020. godine izdao odobrenje da se u Haagu izgradi spomenik posvećen žrtvama genocida u Srebrenici. Istaknuto je da je veoma važno da što prije počne i realizacija ovog projekta.

– Izgradnja spomenika žrtvama genocida u Srebrenici je za porodice žrtava genocida, moju zemlju i našu civilizaciju od velikog značaja. Dužnost svih nas je da doprinosimo razvijanju kulture sjećanja u Evropi i svijetu – istakao je Bećirović.

Također, osvrnuo se i na značajne aktivnosti povezivanja mladih Bosne i Hercegovine i Nizozemske, te izuzetnu saradnju grada Haaga s Ambasadom Bosne i Hercegovine u Haagu. On je rekao da je potrebno i u narednom periodu organizirati turističku promociju Bosne i Hercegovine u Haagu i razmotriti mogućnost organiziranja kulturnih događaja.

– Dosadašnje i buduće aktivnosti između naših država, naših gradova, mogu biti primjer i drugima kako uspješna i intenzivna saradnja pospješuje povezivanje mladih, promovira kulturu, turističke i druge potencijale naših zemalja što u konačnici dovodi do zbližavanja država, njihovih građana – istakao je Bećirović.

Na kraju sastanka grupa učenika srednje škole Maris College iz Haaga uručila je predsjedavajućem Predsjedništva BiH pismo u kojem još jednom iskazuju podršku mladima i njihovim vršnjacima u Bosni i Hercegovini, s kojima su proteklih godina uspostavili tijesnu saradnju. U okviru te saradnje učenici Maris College iz Haaga i Druge gimnazije iz Sarajeva zajedno su sudjelovali u projektu EU vezanom za debatu o budućnosti Evrope koji je održan u svim zemljama članicama EU, saopćeno je iz Kabineta Bećirovića.  

(TIP)