Ljudi koji žive duže jedu ovu hranu, pokazuje velika 36-godišnja studija

Kada je riječ o pravilnoj prehrani, često više brinemo o tome što ne smijemo jesti i što trebamo izbjegavati. No, ponekad je uključivanje određenih namirnica također dobra strategija.

Nedavno istraživanje koje je trajalo gotovo četiri desetljeća istaknulo je korisne savjete vezane za pravilnu prehranu koja je povezana s dugovječnošću, no ne radi se o ograničavanju određenih namirnica. Umjesto toga, znanstvenici su otkrili hranu koja može doprinijeti dugovječnosti.

Studija je pratila prehrambene navike 75.000 žena i više od 44.000 muškaraca tijekom 36 godina. Nijedan od muškaraca i žena nije imao kardiovaskularnu bolest na početku studije, a malo ih je bilo pušača. Svi su ispunjavali upitnike o prehrani svake četiri godine.

Rezultati studije pokazali su smanjenje rizika od smrti od određenih kroničnih bolesti kod ljudi koji su tijekom vremena poboljšali svoju prehranu.

Različiti obrasci prehrane mogu smanjiti rizik od preuranjene smrti

“Poruka koja se može ponijeti iz ove studije jest da ne postoji jedinstvena dijeta koja je najbolja za svakoga. Zdrava prehrana može biti fleksibilna i prilagođena kako bi zadovoljila individualne zdravstvene potrebe, preferencije hrane i kulturne tradicije”, kaže jedan od autora studije, epidemiolog Frank B. Hu, za Parade. 

Osim toga, različiti obrasci prehrane mogu smanjiti rizik od preuranjene smrti, pokazuje nedavna studija koju su predvodili istraživači s Harvarda, T. H. Chan School of Public Health.

Dakle, znanstvenici tvrde da hrana koja može doprinijeti dugovječnosti uključuje:

  • Cjelovite žitarice (smeđa riža, kvinoja, tjestenina od cjelovitog zrna pšenice…)
  • Cijelo voće (jabuke, naranče, banane, kupine, maline, jagode…)
  • Povrće
  • Orašaste plodove
  • Mahunarke.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Unsplash)