Republika Srpska pravi plan za razdruživanje s Federacijom BiH: Srebrenica u središtu političkih igara

Republika Srpska pravi plan za razdruživanje s Federacijom Bosne i Hercegovine. Koji put upitali bi skeptični. Ovaj put-imenovana je radna grupa koja treba da “sačini Prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju” entiteta kojeg će Vlada RS predložiti Narodnoj skupštini. Opasna, ali i neprovodiva najava kritikuju iz Sarajeva. Srebrenica pak, ponovo u središtu političkih igara, ovaj put zbog najave Milorada Dodika da će joj mijenjati ime.

Od ministara do direktora, pravnika i ekonomista, oformljena je po prvi put radna grupa za razdruživanje. Vlada Republike Srpske ove ljude je zadužila da izrade sporazum o mirnom razdruživanju sa Federacijom BIH te ga u roku od mjesec dana pošalju Narodnoj skupštini na usvajanje.

Članovi grupe za izradu prijedloga o “rmirnom razdruživanju”

  • Miloš Bukejlović, ministar pravde RS pod sankcijama SAD
  • Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS
  • Milimir Govedarica, pravobranilac RS
  • Dragan Stanković, direktor RUGIP-a POD SANKCIJAMA SAD
  • Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS
  • Lazar Stjepanović, pravni predstavnik RS
  • Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika RS pod sankcijama SAD
  • Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade RS

Među imenovanima i trojac sa američke crne liste, ministar Miloš Bukejlović, direktor RUGIP-a Dragan Stanković, te generalna sekretarka u Palati Jelena Pajić Baštinac. Ideja o razdruživanju izrečena u Srebrenici na dan glasanja u UN-u, ponovljena je u Beogradu, potom i u Palama.

“Veoma smišljeno da se akumulira nezadovoljstvo, da se kroz analitički pristup vidi, deset godina upozoravamo, oni neće da pričaju da prihvate realno. Oni misle da je Marfi taj, Marfi laže, mi imamo pravo, ponudićemo taj sporazum do kraja idućeg mjeseca juna, sadržavaće analitički dio ugrožvanja Dejtona i Sporazum o razdruživanju”,  rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Bolje dobar razvod, nego loš brak, obrazlažu koalicioni partneri ideju.

“FBIH i RS su, slobodno možemo reći u braku koji se zove BIH. Kad taj brak prestane funkcionisati, kada dođe do sukoba dvoje supružnika, možda je najbolje zbog djece-odnosno građana da se taj brak razvede”, naveo je Milan Petković, poslanik u PSPD BiH (US).

Federalni parlamentarci sve odbacuju.

“To su zvjezdane staze, to je naučna fantastika, od te priče nema ništa, to je kupovina vremena Milorada Dodika i njegovih politika”, rekao je Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH.

Vrlo glasni državni ministar stava da bi najavljene aktivnosti građane Republike Srpske “razdružile” ih od investicija i porasta plata, a zadužile ih u nekoj od banaka.

“Dok lupetaju gluposti o razdruživanju na granici su da građane bh entiteta RS “razdruže” od 2 milijarde KM koje nam stoje u zraku”,  rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Podsjećanje na zaključke NSRS 2020. godine

Mnogi se sjećaju skupštinskih zaključaka iz 2020.godine kada je Vlada bila zadužena da vrati nadležnosti entitetu kroz izvorni Dejton, te s Federacijom BiH otpočne pregovore o razgraničenju. Ni od tih zaključaka, podsjeća opozicija nije bilo ništa.

Milan Miličević, predsjednik SDS: “On onda pokušava da prvo zategne, pa popusti konopac…”

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP: “Dodik igra na emocije naroda, najveći dio naroda bi volio da RS bude van BiH, ali sve što je on rekao, ništa nije uradio. Sve je, da upotrijebim taj izraz i slagao.”

Srebrenica “žrtva” predizborne kampanje

A zbog laži o Srebrenici, kako sve naziva Milorad Dodik-biće razmotrena promjena imena tog podrinjskog stradalničkog gradića.

Majke Srebrenice poručuju zaustavite ga: “Ne bi nas iznenadilo da Prijedor pokušaju nazvati Stakićevo, Banjaluku Brđaninovo, Sarajevo nazovu Karadžićevo, Srebrenicu Mladićevo, a prijedlog razdruživanja Dodika od BiH i njegovu imaginarnu državu – Dodikovo.”

Sve se dešava i u momentu kada se dešava predkampanja za lokalne izbore u oktobru. Zato neki smatraju da je sve dio tog folklora, dok su drugi stava da izjave ne treba zanemarivati, niti relativizvati, jer mogu biti potencijalno opasne.

(TIP/Izvor: N1)

Komentar

Komentari su zatvoreni.