Gradonačelnik Lugavić otvorio Futurea festival za djecu u Tuzli

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić je svečano otvorio Futurea festival za djecu u Tuzli, koji je okupio veliki broj mališana na Trgu slobode, a čiju organizaciju je Grad Tuzla podržao sa svojim operativnim kapacitetima.

“Drago mi je što smo domaćini ovom popularnom dječijem festivalu, jer ovakve manifestacije su još jedan primjer uspješne saradnje i predanosti Grada Tuzle prema stvaranju boljih uslova za djecu, pružajući im prilike za igru, učenje i zabavu te se nadam da ćemo i iduće godine ugostiti Futurea kids festival koji je već održan u tri bosanskohercegovačka grada,” izjavio je gradonačelnik Lugavić.

Ovaj festival, namijenjen djeci osnovnih škola, a organizuje ga OUT OF AREA FONDACIJA iz Nizozemske, uz pomoć 150 volontera iz Nizozemske. Cilj festivala je igra, zabava i druženje, a u sklopu bogatog programa pripremljeno je 26 edukativno-sportskih radionica. Djeca su mogla uživati u zoni muzike i plesa, zoni kreativnosti gdje su ukrašavali majice, pravili privjeske, crtali kredom i izrađivali narukvice, te u zoni pustolovine i teatra gdje su se susrela s maskotama Fanky i Nadja, mađioničarima i klovnovima.

Za ljubitelje sporta i igara, tu je bila posebna zona, dok su se svi prisutni mogli uživati i u kutku za hranu gdje su se posluživali šećerna vuna, kokice i tradicionalni holandski slatkiši.

Grad Tuzla podržava ovakve manifestacije za djecu i mlade, te ima usvojene Akcioni plan za mlade i Akcioni plan za djecu, čime kontinuirano radi na poboljšanju uslova za najmlađe sugrađane.

(TIP)