Prvi put u historiji FBiH osoba s invaliditetom dobila radno mjesto u jednom ministarstvu

Zlatna olimpijka Edna Šunjić počinje raditi u Federalnom ministarstvu kulture i sporta. Prvi put u historiji FBiH osoba s invaliditetom dobila je radno mjesto u jednom ministarstvu, poručio je direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Ahmed Baljić.

Federalnom ministarstvu kulture i sporta dodijeljena su sredstva za zapošljavanje osobe s invaliditetom temeljem Javnog poziva za dodjelu novčanog stimulansa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2024. godini, a koje dodjeljuje Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Stoga će se kolektivu Federalnog ministarstvo kulture i sporta uskoro pridružiti i Edna Šunjić, zlatna olimpijka, članica Vijeća sportista Evropske specijalne olimpijade.

Tim povodom, danas su ugovor potpisali federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević i direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Ahmed Baljić.

“Ovo je prvi put u historiji FBiH, odgovorno tvrdim, da je jedno ministarstvo pokazalo inicijativu i želju za zapošljavanje osobe s invaliditetom! Zaista je riječ o presedanu i iskazujem poštovanje i zahvalnost ministrici Vlaisavljević i Federalnom ministarstvu kulture i sporta što su prepoznali važnost inkluzije osoba s invaliditetom u radno okružje, jer svi o tome govore mnogo, a u praksi se ne radi skoro ništa”, poručio je Baljić.

Ministrica Vlaisavljević nije krila zadovoljstvo što će sportašica Edna Šunjić, koja je nedavno posjetila Ministarstvo i govorila o svojim brojnim hobijima, ali i želji da radi i doprinosi, postati dio kolektiva Federalnog ministarstvo kulture i sporta.

“Edna trenira stolni tenis, plivanje i skijanje, a svojim pozitivnim duhom, upornošću i borbenošću prkosi brojnim izazovima na koje osobe s Down sindromom svakodnevno nailaze. Sretni smo što će ova borbena djevojka postati dio našeg kolektiva i potrudit ćemo se da joj radnu svakodnevnicu učinimo prijatnom i lijepom. Želim vjerovati da će Federalno ministarstvo kulture i sporta biti primjer i drugim institucijama te da će i one iskoristi mogućnost koju imaju, i osobama s invaliditetom pružiti mogućnost da se osjećaju poštovanim i ravnopravnim članovima društva jer to je najmanje što za njih možemo učiniti”, zaključila je ministrica Vlaisavljević.

Ministrica je dodala da želi ohrabriti sve druge da omoguće jednakopravan život u zajednici i pravo na rad osobama s invaliditetom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

(TIP/Izvor: Akta.ba)