I to je moguće: Na pola mandata kuglica odlučuje o izaslaniku Doma naroda

Centralna izborna komisija BiH ponovo je priznala listić liste PDP-a za izbor delegata u Dom naroda BiH. Time je izjednačen broj glasova PDP-a i SNSD-a, što dalje znači mogućnost promjene u sastavu Kluba Srba u ovom domu. I to tako da opozicija iz RS-a dobije drugog, a SNSD izgubi četvrtog izaslanika, a s njim i kontrolni paket. PDP ili SNSD – odlučit će CIK postupkom žrijebanja, ukoliko Sud BiH ponovo ne ospori ovu odluku jer nije konačna.

“Sad smo već debelo pred kraj druge godine mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH, a imamo taj paradoks: Našalim se da još uvijek brojimo listiće”, kaže Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a.

Sada se utvrđuje. Jedan listić nakon gotovo dvije godine razmatranja i analiziranja validnosti, ponovo je u igri. S pet glasova za i dva protiv, CIK je omogućio još jednu šansu PDP-u da ipak uđe u Dom naroda BiH.

“Apsolutno mi je bilo jasno da se radi o nevažećem listiću zato što je osoba iskrižala taj glasački listić na način da se jasno vidi da on nije želio dati glas”, kazao je Vlado Rogić, član CIK-a BiH.

“Smatra ovaj listić važećim. Za mene nije riječ o križanju listića, nije riječ o križanju subjekata, riječ je o označavanju jednog političkog subjekta”, kazala je Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a BiH.

“Vraćamo se na početak kada je dostavljen materijal Narodne skupštine, odnosno, njene komisije i smatram da sada utvrđujemo rezultate kako smo uvijek utvrđivali”, rekao je Željko Bakalar, član CIK-a BiH.

SNSD i PDP izjednačeni. Hoće li Nenad Vuković, kandidat PDP-a u Domu naroda BiH, na polovini mandata zamijeniti SNSD-ovu Snježanu Novaković Bursać, odlučit će CIK postupkom žrijebanja, ukoliko to ne spriječi Sud BiH ulaganjem žalbe na priznavanje listića.

“Ustavni sud je u međuvremenu poništio njihovo ranije rješenje i ne vjerujem da će valjda ići opet ususret nekom takvom scenariju. A drugo je što nemamo, otvoreno ću reći, sada na čelu Suda BiH neke ljude koji se danas nalaze tu gdje se nalaze, za koje mislim da su vrlo vjerovatno imali utjecaja na neke ranije odluke. Prema tome, moje očekivanje da dođe do tog konačnog žrijeba”, kaže Vuković.

Vuković, optimistično, uz poziciju u Domu naroda BiH očekuje i poziciju više za opoziciju. Smanjenjem snage SNSD-a u ovom domu vidi šansu za prekrajanje aktuelne vlasti.

“Ako bismo dobili tog drugog delegata, sigurno bismo počeli razgovori o eventualnoj prekompoziciji vlasti na nivou BiH. U to nema nikakve sumnje”, poručuje Vuković.

Ako se želje ostvare, a žrijeb donese sreću PDP-u, u Domu naroda slijede promjene. Mogle bi biti pozitivne za dom, ali sigurno ne i za SNSD. Jer ne gubi samo delegata već i kontrolni paket, odnosno mehanizam blokade kojim uspješno upravlja već drugi mandat zaredom.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Hana Porić)