Foto: U Tuzli MMA spektakl Bosnian Fighting Championship 1

U tuzlanskom Mejdanu u subotu se održava MMA događaj Bosnian Fighting Championship 1. Prvi BFC turnir ponudit će sjajne borbe i dosta uzbuđenja svim istinskim zaljubljenicima u MMA. Cilj je promocija ovog sporta i domaćih boraca čije vrijeme tek dolazi. Tim povodom danas je organizovana i konferencija za medije. Ramiz Lupić organizator BFC-a zadovoljan je organizacijom turnira, te ističe kako su Tuzli i BiH potrebni ovakvi događaji.

“Organizaciju smo priveli kraju ostao je još samo jedan dan do našeg prvog BFC turnira. Sve je spremno, borci su tu i mislim da jedva čekaju da sutra u prepunoj maloj dvorani Mejdana nastupe i pokažu kako su se spremali, ono što su uradili, odnosno da pokažu najbolje od sebe”, rekao je Ramiz Lupić organizator BFC-a i dodao: “Kada smo krenuli u realizaciju projekta cilj nam je bio da se promovišu mladi borci, naši borci iz BiH. Fali nam ovakvih događaja i nadam se da će sutra mala dvorana Mejdana biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Nadam se da će budući BFC turniri biti mnogo brže nego što smo planirali i da će ova scena rasti u budućnosti, kao i da će se borci odazivati na naše pozive i da ćemo svi skupa rasti iz dana u dan”, zaključio je Lupić.

Preliminarne borbe, odnosno amaterski turnir održat će se sutra tokom dana, a finalne borbe amatera biće uvod u spektakularan main card koji počinje u 19 sati. U semi-pro borbama sastaju se Kadro Nargalić – Veljko Kunaica, Marko Antonio Crvenković – Tarik Tošić, Aldin Lolić – Din Pleho, dok se u glavnoj borbi večeri sastaju Haris Bošnjaković borac Tuzla Combat Academy i Edin Smajilhodžić član MMA Fighter Academy Sarajevo. Obojica puni samopouzdanja dočekuju meč i uz trenere Ramiza Lupića i Damira Kulovića, vjeruju u svoj trijumf.

“Mnogo sam se posvetio ovom meču, žrtvovao sam svaki dio sebe za pripremu ovog meča, od ustajajanja ujutro u 5 sati svakog dana, trčanja i svega ostalog kako bi bio što spremniji. Ostavio sam fakultet sa strane gdje imam još diplomski da odbranim. Sve sam pružio u ovaj meč. Nadam se da će svi uživati i očekujem pobjedu”, rekao je Haris Bošnjaković borac Tuzla Combat Academy i dodao: “Sigurno će publika biti na mojoj strani. Prvi put se borim u Tuzli pred svojom publikom, borio sam se vani u dosta država. Koliko mi znači podrška mojih drugova, najviše mi znači podrška mojih roditelja i oni će doći gledati, spreman sam sutra da poginem u tom kavezu. Moja prednost je u hrvanju, sigurno da imam bolje hrvanje i bjj. Za stand-up ćemo vidjeti. Spremali smo se ovaj put i imamo neka iznenađenja”, naglasio je Bošnjaković.

Naravno ja kao trener očekujem da će Haris pobijediti. Kao domaćini očekujemo da će sve proći u fer i korektnom raspoloženju”, istakao je Ramiz Lupić trener Tuzla Combat Academy.

“Pripreme su bile mnogo dobre i naporne. U pripremama su mi pomagali Damir Kulović, Ahmed Vila i Dževad Muftić. Očekivanja su naravno pobjeda. Mi se uvijek spremamo za svakog protivnika isto, tako smo se spremali i ovaj put, očekivanja su velika, a svoju prednost vidim u svemu, a najprije u stojci”, istakao je Edin Smajilhodžić borac MMA Fighter Academy Sarajevo.

“Edin je jako vrijedan. On i pored svog treninga stalno planinari, trči, kardio mu je jako dobar. Tokom priprema je to skočilo vrlo visoko, a strašno smo zadovoljni njime i njegovom predanosti i posvećenosti treningu. Očekivanja su pobjeda, nekad se desi i poraz ali uvijek se očekuje pobjeda”, rekao je Damir Kulović trener MMA Fighter Academy Sarajevo. Konferenciji za medije prisustvovao je i Milan Kecman predsjednik MMA Saveza BiH, koji nije krio zadovoljstvo organizacijom BFC-a. Ovom prilikom istakao je kako se nada da će se do kraja godine održati još nekoliko turnira ove MMA organizacije.

“Želio bih da pohvalim sve ove momke koji su uključeni u organizaciju BFC-a počevši od Ramiza i Harisa i svih ostalih koji su u suštini stub na kojem mi svi trebamo da počivamo kao sport i naš Savez. Zaista pohvala za sve. Drago mi je da sjedim ovdje sa ovom grupom ljudi koja neprestano radi na razvoju MMA sporta kako amaterskog tako i profesionalnog. Nadam se da ćemo do kraja godine sigurno već doći do neke cifre od 2-3 turnira, mislim da je to realno. Pričat ćemo sa svim organizatorima da li postoji ta mogućnost”, istakao je Milan Kecman predsjednik MMA Saveza BiH.

(TIP)