Foto/Novi zbor građana Tuzle: Političari krše Statut, građani uskraćeni za mjesne izbore

Udruženje Front slobode organiziralo je još jedan zbor građanki i građana Tuzle, koji je u svom nešto drugačijem izdanju okupio dosadašnje učesnike iz gradskih i prigradskih mjesnih zajednica. Predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta, ali je i u ukazano na veoma značajan problem s kojim se Tuzla susreće, a odnosi se na neprovođenje izbora u mjesnim zajednicama

Tuzla je u maju 2021. godine, nakon sedmogodišnjeg čekanja, dobila Statut grada, koji je omogućio drugačiji način administrativnog djelovanja. Tada je, između ostalog naglašeno da je građanima pružena mogućnost da putem neposrednih izbora imaju pravo birati i biti birani za članove vijeća mjesnih zajednica. Međutim, izbori do danas nisu provedeni, a za pojedine članove i dalje aktuelnih savjeta vežu se nepravilnosti u radu. 

“Najviše problema smo primijetili tokom našeg rada na terenu, a u razgovoru s građanima i članovima savjeta mjesnih zajednica smo došli do informacija prema kojima pojedini članovi savjeta uopće ne žive u mjesnim zajednicama u kojima su postavljeni, ne pojavljuju se na sjednicama, neaktivni su u svome radu, ali redovno primaju naknade iz gradskog budžeta. Na takav način, oni oštećuju gradski budžet”, kaže Josip Ventić iz Udruženja Front slobode

Rokovi istekli, direktnih izbora nema

Ovakvim načinom djelovanja u Tuzli se krši aktuelni Statut grada. Naime, prilikom njegovog usvajanja definirano je da Gradsko vijeće u roku od šest mjeseci treba donijeti odluku o načinu provođenja izbora u mjesnim zajednicama. 

“To se dosad nije desilo i mi nemamo direktne izbore u u savjete mjesnih zajednica. Njihovom realizacijom bismo dobili ljude koji su voljni i spremni doprinijeti svojoj zajednici, a samim tim i ona bi povratila pravni subjektivitet te bi mogla i izvan gradskog budžeta aplicirati na različite projekte i doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice”, naglašava Ventić. 

Tokom posljednjeg zbora okupljenima su predstavljeni i rezultati postignuti tokom prethodnih 16 ovakvih događaja, a istaknuti su i najvažniji zahtjevi koje je prema nadležnim institucijama Front slobode pokrenuo u ime građana, ali i udruženja. 

“Najviše do izražaja dolazi pomoć koju smo pružili stanovnicima Mjesne zajednice Šićki Brod u pokretanju građanske inicijative, a koja je kasnije završila na sjednici Gradskog vijeća Tuzle, kada je i jednoglasno usvojena. Nedavno, na sjednici Gradskog vijeća Tuzle je donesen plan proširenja zona toplifikacije u kojoj su naselje Plane i Šići, kao dio spomenute mjesne zajednice uvršteni u zonu te se u narednom periodu očekuje izrada idejnog projekta i rješenja”, dodaje Ventić.

Na ovom primjeru Front slobode je pokazao da sistemski rad sa građanima, uz korištenje mehanizama koji su propisani gradskim Statutom i Zakonom o principima loklane samouprave, može dovesti do promjena u Tuzli.

Povezivanje građana s nadležnima

Zborovi Fronta slobode jedinstveni su na području Tuzle, a kako nam kaže Ventić, građani su u samom početku imali percepciji po kojoj su predstavnike Gradske uprave smatrali nedodirljivim. 

“Naš prvenstveni cilj je bio da povežemo nadležne i građane, odnosno da ih stavimo za isti stol, da progovore o problemima koje imaju u svojim mjesnim zajednicama te da konkretno na zboru dobiju direktne odgovore na svoja pitanja, a koja možda nisu mogli dobiti slanjem svojih zahtjeva”, kaže Ventić.

Kroz prvih devet zborova poseban akcent je stavljan na zagađenje zraka, načine zagrijavanja te nedostatke sistema daljinskog grijanja. O ovome se najviše govorilo u prigradskim mjesnim zajednicama, ali i onima koje se nalaze na rubnim predjelima gradske jezgre. 

Drugi set zborova donio je priču o problemu vodosnabdijevanja, posebno u prigradskim mjesnim zajednicama koje nemaju riješeno to pitanje, a od nadležnih su upućeni konkretni pozitivni odgovori. 

Tokom zborova se govorilo i o problemima javnog prijevoza, uzurpacije javnih površina, nedostatka parking prostora, kao i dječijih igrališta. Građani su ukazivali i na važnost uređenja pojedinih gradskih šetnica, kao i rekonstrukciju dotrajalih fasada koje negativno utječu na cjelokupnu sliku Tuzle.

“Drago mi je jer smo postigli to da građani Udruženje Front slobode vide kao jedan od resursa koji mogu iskoristiti u cilju zadovoljenja potreba u svojoj mjesnoj zajednici. Imali smo situacije u kojima su nam se građani iz pojedinih mjesnih zajednica javljali kako bismo ih posjetili i organizirali zbor jer vjeruju da upravo mi možemo pomoći u rješavanju datog problema”, zaključuje Ventić. 

Zborovi građana u Tuzli su postali istinski simbol aktivnog učešća građana u lokalnoj demokratiji, ostvarujući konkretne promjene i rješavajući dugogodišnje probleme zajednice. Članovi Fronta slobode do danas su održali 16 zborova građana koji su obuhvatili 25 od ukupno 40 mjesnih zajednica, a događajima je prisustvovalo više od 1.500 građanki i građana.

(TIP)