Foto: ‘Dokle će Tuzlanski kanton biti crna rupa?’

„Vlada Tuzlanskog kantona pozdravlja svaku inicijativu koja za cilj ima okrupnjavanje i artikulaciju naših zajedničkih, lokalnih interesa, te njihovo zastupanje pred drugim nivoima vlasti“, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić prisustvujući Javnoj tribini Tuzlanskog akademskog kluba, na temu „Putna izolacija Tuzle i Tuzlanskog kantona, dokle ćemo biti crna rupa“.

Također, premijer se zahvalio intelektualnoj eliti Tuzle koja je, na bazi zvaničnih podataka uradila analizu i pridružila se Vladi Tuzlanskog kantona u intenzivnim pokušajima da se Tuzlanskom kantonu vrati barem dio sredstava koja se izdvajaju za izgradnju puteva u Federaciji BiH.

„Mi već dvije godine samostalno pokušavamo, kucamo na vrata federalnih institucija, posjećujemo ih, molimo i tražimo da se interesi građana Tuzlanskog kantona uvaže i da nam se kroz investiranje u putnu infrastrukturu vrati u skladu sa onim koliko građani našeg kantona, kroz akcize na gorivo i ostala izdvajanja kroz registracije motornih vozila, dajemo federalnim institucijama. Nažalost nismo vidjeli neke značajnije pozitivne pomake, tako da nam ovakve inicijative mnogo znače. Ovo nisu i ne smiju biti politička pitanja. Ovo su sada već egzistencijalna pitanja za Tuzlanski kanton“, riječi su premijera Halilagića.

Cilj današnje javne tribine je da se ubrza izgradnja neophodnih saobraćajnica u Tuzli i Tuzlanskom kantonu kroz analizu stanja cestovne infrastrukture na našem području, pregled planiranih razvojnih projekata iz ove oblasti, analizu uzroka neizgradnje planiranih saobraćajnica, a predložene su i određene mjere za ubrzanje izgradnje planiranih saobraćajnica, prioriteti, rokovi i načini finansiranja tih neophodnih projekata za razvoj našeg područja.

Cilj Udruženja građana „Tuzlanski akademski klub“ je, između ostalog, da kreiramo autoritativne prijedloge razvojnih projekata iz raznih oblasti, te da istražujemo i promovišemo moguće oblike rješavanja osnovnih životnih problema Tuzle i Tuzlanskog kantona nastojeći mobilizirati širu društvenu javnost i odgovorne institucije i pojedince za poboljšanje kvaliteta života građana našeg područja.
„Jedan od gorućih problema Tuzle i Tuzlanskog kantona je alarmantan nedostatak cestovnih saobraćajnica i njihovo stanje na našem području. Tuzlanski kanton sa središtem u Tuzli, kao društveno-politički, privredno-ekonomski, obrazovni i medicinski centar, postaje najzaostalije područje BiH, posebno sa aspekta putne infrastrukture, odnosno putne blokade koja traje preko 20 godina, tako da predstavljamo svojevrsnu „CRNU RUPU“ u cijeloj Bosni i Hercegovini. Želimo da se sadašnje stanje hitno mijenja, te da kroz otvorenu demokratsku, stručnu i argumentovanu raspravu doprinesemo bržem razvoju našeg kantona i konačno pružimo perspektivu svim građanima, a posebno mladoj generaciji za bolje uslove života“, rekao je predsjednik Udruženja prof. dr. Sadik Latifagić.

Tokom današnje tribine premijer Halilagić je prisutne upoznao i da Vlada, zajedno sa Kantonalnom privrednom komorom TK i drugim sudionicima, već neko vrijeme intenzivno radi na pripremi konferencije o stanju i perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona, a koja bi trebala biti održana u prvoj polovini juna, koja će također objediniti i artikulisati interese privrede, a sve u cilju stvaranja pozitivnog pritiska kako bi se stvari u ovoj oblasti počele brže mijenjati u pozitivnom smjeru.

(TIP)

Komentar

Komentari su zatvoreni.