Nikšić nakon imenovanja Vukoje: Bilo je potrebno imati priču oko koje će se graditi narativ o izdajnicima

Tokom sinoćnje maratonske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrđeno je imenovanje Marina Vukoje za novog sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Radi se o imenovanju koji sa sobom vuče kontroverze već dugo vremena, a o svemu se sada oglasio i premijer Vlade FBiH i predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić.

“Sinoć kasno, u drugom danu zasjedanja, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao je zakone i usvojio odluke vrlo važne za građane. Većina vas vjerovatno to nije ni mogla upratiti, jer je sve ostalo u sjeni imenovanja sudije Ustavnog suda BiH koje se u proteklih godinu dana od zakonske obaveze popunjavanja pozicija u ovoj najvažnijoj pravosudnoj institciji, zahvaljujući spinovima, propagadi i izvrtanju teza ‘patriota iz opozicije’ pretvorilo u teško političko pitanje. Naravno, u imenovanju nedostajućeg sudije Ustavnog suda nema ništa sporno, ali je bilo potrebno imati priču oko koje će se nastaviti graditi narativ izdajnika i izdaje države. Pri tome ukoliko je bilo moguće na ovako važnom pitanju srušiti parlamentarnu većinu vršeći raznorazne ideološke, pritiske na savjest i u završnoj fazi čak i lične pritiske na zastupnike super za opoziciju”, naveo je Nikšić.

Kaže kako su su svi pokušaji propali.

“Niti smo izdali državu niti je pala parlamentarna većina. Vjerujem da zastupnicima koji su glasali za popunu Ustavnog suda nije bilo lako i da je bilo pritisaka, ali kao i do sad nisu im podlegli. Dan poslije u pojedinim medijima se pojavljuju njihove fotografije i imena sa epitetima izdajnika. Glupo je objašnjavati ostrašćenim pojedincima iz opozicije da nije dobro bilo kome crtati metu na čelu. Puno bi bolje bilo da se bave konstruktivnom kritikom. Politizacija, populizam bez presedana, laži o izdaji osim nekoliko lajkova neće donijeti ništa dobrog niti njima pojedinačno, a pogotovo našim građanima. Nama ostaje obaveza da još više radimo na provođenju programa Vlade Federacije. Na kraju nakon svih laži, optužbi, pljuvanja Ustavni sud je sinoć dobio novog sudiju. Čeka nas imenovanje još troje iz Federacije BiH, a pozivamo i Republiku Srpsku da to isto učini kako bi ova najvažnija pravosudna institucija mogla uredno funkcionirati”, napisao je.

Zahvalio je svim zastupnicima na glasanju koje je omogućilo da se “odblokira rad institucija”.

Podsjetimo, imenovanje Vukoje izazvalo je brojne kontroverze pa i između ostalog što nikada nije bio sudija, a iz opozicionih redova SDA, DF-a i Stranke za BiH Vukoju su povezivali sa HDZ-om BiH.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Fena/Ilustracija)

Komentar

  • Adem says:

    Zar je moguče dati ikakvu izjavu nakon ovog događanja. Sramota.

Komentari su zatvoreni.